Кардиолог: В жегите не излизайте между 14:30 часа и 17 часа

Приемайте по-голямо количество течности, но без газирани

Добрата хидратация е един от начините, по който можем да помогнем на организма си да се справи с високите температури, съветват специалистите.

„Високата температура, както влажността на въздуха и много други фактори на средата, влияят на човека, тъй като сърдечносъдовата система е основната система, която ни адаптира към външните влияния. В конкретни случаи екстремно високите температури влияят по няколко механизма на нашето тяло", обясни по БТВ проф. Кирил Карамфилов, завеждащ Клиниката по инвазивна кардиология в Александровска болница.

„На първо място от висока температура се разширяват съдовете, което води до понижаване на кръвното налягане. Вторият основен механизъм, по който пада кръвното налягане, е загубата на течности. Колкото по-високи са температурите, толкова повече течности от тялото се губят“, пояснява още той.

Това е и една от основните причината при повечето хипертоници да се намаляват дозите на лекарствата през лятото. При 5-10% от пациентите обаче жегите имат парадоксален ефект, т.е. при тях стойностите се покачват. Ето защо кардиолозите съветват кръвното налягане да се мери ежедневно в жегите.

„Призоваваме ги да приемат по-голямо количество течности. И най-вече, основното нещо, което трябва да правят, е да не излизат в най-топлите части на денонощието, който по старите критерии беше между 14 часа и 16 часа, а сега се промени – между 14:30 часа и 17 часа, защото освен влиянието на температурите, има директно влияние и на слънчевите лъчи, което води до слънчев или топлинен удар, който пък влияе не само върху сърдечносъдовата, но и върху нервната система“, съветва проф. Кирил Карамфилов.

Няма значение дали човек е млад или възрастен. Кардиолозите обаче обясняват, че младите хора принципно са по-адаптивни към резките температурни промени.

Съветите са простички и лесни за изпълнение.

„Хората със сърдечносъдови заболявания, при настъпването на летния сезон на първо място трябва да се консултират с кардиолог или общопрактикуващ лекар по отношение на дългосрочното им лечение с оглед корекция на терапията. На второ място – прием на по-голямо количество течности. Избягване на най-топлите части в денонощието. И прием на по-лека храна, която съдържа по-малко меса“, пояснява проф. Кирил Карамфилов. Трябва да се избягват газираните напитки, както и алкохола.

В същото време обаче е желателно хората, които са по-чувствителни към жегите, да консумират повече плодове и зеленчуци. 

Трябва да се избягват газираните напитки, както и алкохола.

В същото време обаче е желателно хората, които са по-чувствителни към жегите, да консумират повече плодове и зеленчуци. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве