Кардиолог: Пациентите със сърдечни заболявания да не излизат навън

Желателно е в студеното време пациенти, които имат сърдечносъдови проблеми, да не излизат навън, ако това не е наложително, съветва д-р Йорданка Томова, директор на Специализираната кардиологична болница във Велико Търново, цитирана от “Фокус“. Тя посочи, че при студ кръвоносните съдове се свиват. По-малко количество кръв отива към сърцето и към другите жизненоважни органи. По думите й излизането при екстремно високи температури е предпоставка за стенокардни пристъпи – болка, стягане, задух в гърдите.

Д-р Томова каза още, че в студеното време кръвното налягане се покачва. „В такива случаи е добре да се увеличават дозите на препаратите за високо кръвно налягане, ако пациентът е хипертоник“, допълни лекарят. Тя подчерта, че от студа кръвта се сгъстява и по-лесно се образуват тромби. При ниски температури пациентите по-често правят не само стенокардни кризи, но и инфаркти.

„Обезателно трябва да се носят шапка, шал, ръкавици, защото най-лесно се измръзва през крайниците – ръцете и краката. Задължителна е шапката на главата, която да пази мозъка, защото той също се нуждае от немалко количество кислород и кръв за нормалното си функциониране“, каза д-р Томова. Тя посочи, че рисковите групи са пациентите, преживели инфаркт, такива с високо кръвно налягане или налична стенокардия, но и всички останали.

„Те също би трябвало само при най-наложителни случаи да излизат и за кратко, и винаги много добре облечени. Студът е противопоказен за възрастните хора и за малките деца, защото системата на терморегулация вече е не така съвършена, както при един зрял организъм“, посочи д-р Томова.

Днес минималните температури в страната бяха между минус 11 и минус 16 градуса, по високите полета на Западна България до минус 21; максималните - между минус 12 и минус 7 градуса. За по-голямата част от страната НИМХ-БАН обявява жълт код (първа степен на опасност), а за областите София, София-област, Перник и Кюстендил - оранжев код (втора степен). Заради студеното време и натрупалия сняг повечето от училищата в страната отложиха учебните занятия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве