Карел Гот отказал да е президент

Карел е най-голямата чешка звезда.

Песента от анимацията „Пчеличката Мая” носи на чешкия славей световна популярност

По тиражи на албумите си бие дори АББА и Би Джийс

Вечният ерген се жени на 68 за 36 години по-младата медсестра Ивана

Известният певец говори 7 езика, рисува и е неспособен да... танцува

И сега Карел Гот продължава да е наричан златният глас на Чехословакия. Нищо, че тази държава не съществува от 27 години – и в Чехия, и в Словакия той си остава любимият славей, който продължава да пее и днес. Ангелският му глас е печелил десетки награди по света – и на Запад, и на Изток, а албумите му са златни и платинени. Карел Гот два пъти е гостувал и на българския фестивал „Златният Орфей”.

Вечно усмихнатото момче Карел Гот, запазило и сега младежкия чар и блясъка в очите си, само след 3 месеца ще навърши 80. Той има статута на абсолютна знаменитост, неподлежаща на контрола на времето. Всички в родината му знаят на колко години е, но ...възрастта се оказа, че не е негов порок. Просто защото Карел е от онази порода хора, които не могат да остареят, каквито и изненади – добри или лоши, да му сервира животът.

Днес той е от най-богатите хора в Чехия и живее в луксозна къща в центъра на Прага. Женен е едва от 10-ина години, има две малки дъщери и рисува картини. Е, една от двете му пораснали извънбрачни щерки го направи и дядо. Познава го целият свят – без преувеличение. Наричан е още „Чешкият бог” (фамилията „Гот” се превежда като „бог”), чийто феноменален музикален талант в самото начало се подкрепя и развива от руския учител Константин Каренин, ученик на великия Шаляпин. Карел продължава да е пълен със сили, енергия и творчески планове. Преди две години получи последната си – 40-а! национална награда „Златен славей” за най-добър изпълнител на Чехия. Първия „славей” той печели през далечната 1963-а като певец №1 на Чехословакия. Забележително достижение, което едва ли някой е постигал. Албумите му – 150 на брой! - са издадени в милионни тиражи, много от тях са обявени за златни или платинени.

А като си помисли човек, че по всяка вероятност музиката е можела да се размине с таланта на Карел. Роден е на 14 юли 1939 година в Пилзен, а родната му къща е разрушена от бомбардировка през войната. От малък той мечтае да стане художник, рисува много, но късметът не е с него, когато кандидатства в художественото училище. И се записва в професионална гимназия, където придобива специалността електротехник на трамвайни релси. Започва работа в машиностроителен завод, а там се включва с удоволствие в концерти и спектакли. Музиката го обзема изцяло и той разбира, че не може да живее без нея. Започва да пее по кафенета и танцови клубове, става известен на посетителите в тях. Знак на съдбата е срещата му през 1957-а с продуцента Карел Краутгатнер, който му предлага да пее с оркестър в прочутото столично кафене „Вълтава”. Взема уроци по вокал и през 1959-а вече е студент оперно пеене в Пражката държавна консерватория. Точно там той среща учителя си Каренин - ученика на Шаляпин, който освен на пеене, го научава и на брилянтен руски. Между другото Гот е абсолютен полиглот - говори свободно 7 езика, а в богатата си кариера е изпял песни на 15 езика.

В началото на 60-те славата достига младия Карел. Трябва да се отбележи обаче, че невероятната му популярност най-напред тръгва от чужбина – от Полша и от Съветския съюз, където изнася концерти, а публиката буквално полудява по младия чаровен чех с глас на славей.

През 1968 година той участва на конкурса на Евровизия за Австрия и заема 13-о място. Пикът на кариерата му започва през 1970-а – оттогава до краха на социалистическата система през 1989-а той неизменно е номер 1 в Чехословакия, както и сред най-големите звезди в цяла Европа, включително и Западна. В Германия, не само в Източна (ГДР) той дори е обявяван за най-добър и най-любим изпълнител. Всяка една негова песен и плоча се превръща в сензация и става международен хит. В бившия Съветски съюз той има статут на изключителна звезда и му е разрешено да обиколи огромната страна (дотогава това е позволено само на съветски певци), където пее пред хиляди. Плочите му там достигат космическите 7 милиона копия, а публиката го боготвори. В родината му и в ГДР тиражите също са огромни. В България той два пъти е гост звезда на прочутия „Златен Орфей”. В Карел Гот се влюбва и Америка. И кариерата на чаровника с трапчинки на лицето тръгва стремително нагоре. Защото навсякъде, където пее – в Европа, Азия или Америка, го канят отново. Конкурсите, в които участва където и да са те, той просто е абониран да спечели.

На големите фестивали MIDEM (1967-70) във Франция Карел Гот е истинска сензация, успехът му надминава всички очаквания. Той е новак, но става най-голямата звезда там със Том Джоунс и се състезава с такива велики изпълнители като Франк Синатра и „Ролинг Стоунс”. Подобно на Мирей Матьо, представяйки Франция, Гот всеки път получава златния диск Trophee MIDEM. Френската преса дори го нарича „чудото на природата от Изток”, т.е. от екзотична, комунистическа Европа...

Точно тогава той получава и договор за Щатите и в продължение на половин година той е най-голямата звезда в Лас Вегас, където пее, обикаля и някои други места зад Океана. Чехът участва в световното изложение в Монреал, появява се по канадската и американска телевизия с Жилбер Беко и навсякъде жъне успехи. През 1968 г. той пее пред стотици хиляди зрители на фестивал в Рио де Жанейро, следват Евровизия, Сан Ремо в Италия, в Монте Карло, в Сопот – успехът му е феноменален.

Карел Гот участва в няколко знаменити филма, изпълнява саундтрака в известната лента „Лимонаденият Джо”. През 1975-а Карел Гот изпълнява песента от световната детска анимация „Пчеличката Мая”, която става любима на всички малчугани по света, в България също. През 1978-а звездата от Чехословакия е признат за най-популярния чужд изпълнител в СССР, побеждавайки Елтън Джон, а в цяла Германия е обявен за най-голямата фигура в културата, на следващата година дори бие рекорда на култовата шведска група АББА, както и „Би Джийс“, като продава повече копия от плочите си от тях – над милион.

Българските му фенове още си спомнят чешкия музикален филм „Романс за една крона”, в който Карел Гот участваше заедно с другата голяма звезда на Чехословакия – красавицата Хелена Вондрачкова, тя също е една от звездите на „Златният Орфей”. Двамата всъщност са нещо като българските Лили Иванова и Емил Димитров в Чехословакия. Изключително обичани, с ангелски гласове, но за съжаление тези два чешки таланта се оказват несъвместими. И причината е прозаична – разликата във височината им. Хелена е с фигура на манекенка и е доста по-висока от него. Карел е само 172 см, докато достойната за МИС Вондрачкова е почти 180 см. Хелена днес е на 72, но продължава да е блян за много мъже, а на тялото, финеса и красота й могат да завидят повечето съвременни топмодели.

И сега с Карел те продължават да са приятели, а през онези години ги свързва и кратка лав стори. Между другото точно Хелена ще разсее публично прокрадващи се слухове за Гот, че е хомосексуален. Нищо, че певецът има две големи дъщери, родени от извънбрачни връзки, в родината му не могат да повярват, че най-желаният мъж в страната предпочита да е ерген. А Карел просто не допуска жените, с които има сериозни връзки - пресата вече ги е преброила до 9, по-далече от леглото си. През 1999 година фенките му от цяла Европа са шокирани, че любимецът им ще се ожени за германката Марика Шерес, която е на годините на голямата му дъщеря – на 26 и половина. Тази идея обаче се разпада и всички си отдъхват. За да бъдат шокирани още повече през 2008-а - Гот е почти на 68, от решението му да предложи брак на 36 години по-младата от него медицинска сестра Ивана Махачкова. Между другото той има 7-годишна връзка с красавицата, която вече му е родила едно момиченце и предстои да му роди второ.

Вечният ерген решава да отдаде завинаги сърцето си на Ивана от малкия чешки град Опава. Работила е като медицинска сестра в хирургично отделение, като детегледачка, а после тя заминава за Щатите за три години, където както тя твърди, има роман с кинозвездата Майкъл Дъглас в продължение на две години. След запознанството си с Карел Гот обаче тя променя имиджа си – първо пластична операция на носа, а след това от гореща брюнетка се превръща с очарователна блондинка. Година след запознанството им папараци вече тичат след нея, засичайки я да излиза една ранна сутрин от вилата на певеца. Сватбата им е на 7 януари 2008 година в Южния параклис на петзведния хотелски комплекс „Беладжио” в Лас Вегас. Далече от всички папараци, които ги следват навсякъде. Тайната е толкова добре пазена – дори и от роднините им, че на церемонията присъства само майката на булката. Реакцията от тази сватба е смесена - един от чешките вестници публикува коментари на феновете му, като този е достатъчно показателен: „Маестрото принадлежи на чехите. Той е нашето семейно сребро. Няма да кажа на възрастната ми леля, защото тя би умряла в момента, в който чуе новината – до края на живота си е избрала да остане девица, заради любовта си към Карл”.

Днес Карел Гот продължава да е на сцената. Като си помисли човек, че през 1990-а той обяви, че прекратява кариерата си... На прощалните му концерти в Чехословакия и Германия тълпи от десетки хиляди фенове навсякъде го изпращат с изключителни аплаузи, успехът му наистина е феноменален, и 51-годишният изпълнител променя намеренията си. Година по-рано той е участвал в грандиозния концерт в Прага за сваляне на комунистическия режим. Правят се опити както и навсякъде в страните от бившия соцлагер за „изпращане в пенсия” на галениците на режимите тогава, но публиката и класното им пеене най-вече си казва думата. И Гот, и Вондрачкова издържат на всичко, остават най-големите звезди и днес на Чехия. Но разбира се, Карел Гот е на върха на пиедестала. Публиката му на Запад е влюбена в него. В Чехия дори му правят сериозно предложение – да стане президент на страната. Певецът обаче чистосърдечно си признава, че не се интересува от политика и това не е работа за него. Неговата „президентска кариера” всъщност се простира до участието му в реклама за студен чай, напитката, която президентът консумира. Добра работа на Карел, за която той получава 8 милиона чешки крони.

Най-тежкият момент в живота му е само преди няколко години – през 2015-а, когато той научава тежката диагноза – рак на лимфите. Веднага се подлага на операция, химия и лъчетерапия и две години след това обявява, че е победил болестта. Дори убеждава лекарите да излезе от болницата, за да получи лично поредната си награда „Златен славей” за най-добър певец на Чехия. Наистина феноменална кариера на един от най-добрите изпълнители в цяла Европа – почти 60 години на сцена, със записани 150 албума, 180 сингъла, над 2500 песни, продадени над 30 милиона копия, и със собствен музей „Готланд”, който феновете му не пропускат да посетят, когато отидат в Прага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл