Каре телефонни измамници сключиха споразумение с Районна прокуратура-Пловдив

Снимка: Архив

Един се отърва с условна присъда, а трима ще лежат в затвора от 14 до 17 месеца

Бандитите позвънили от Румъния на 81-годишна жена от Хисаря и я заплашили, че ще бъде нарязана на парчета, ако не им съдейства

Четирима телефонни измамници бяха осъдени в четвъртък по обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив, но с цел намаляване срока на присъдите си сключиха споразумение с държавното обвинение. Споразумението бе одобрено от Районен съд-Пловдив и определението не подлежи на обжалване и протест. Според решението на пловдивските районни магистрати трима от обвиняемите, които са били осъждани и преди за престъпления от общ характер, ще лежат в затвора от 14 до 17 месеца, а четвъртият им съучастник се отърва с условна присъда от една година „лишаване от свобода” с изпитателен срок от 4 години. По одобрено споразумение Районен съд-Пловдив наложи наказание на 29 годишния Митко Б. и 23-годишния Александър И. от по 1 година и 2 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, а присъдата на 26-годишния на Кирил А. е 1 година и 5 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим. Тримата заедно с 28-годишния Господин П., който се отърва с условна присъда заради чистото си минало, бяха признати за виновни за това, че след предварително сговаряне и с цел да набавят за себе си имотна облага, са възбудили и поддържали заблуждение у другиго, с което му причинили имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица – престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 10 април 2017 г. Кирил А. и Господин П., отпътували за Румъния, където стигнали до столицата Букурещ и купили предплатени карти на румънски мобилен оператор. Настанили се в мотел в покрайнините на града. Кирил А. се обадил на Митко Б. и му казал, че смятали да извършат телефонна измама на територията на Пловдивска област. Митко Б. поел ангажимент да осигури човек, който да вземе парите и се свързал с Александър И.  На 11 април сутринта Александър И. отишъл в град Хисаря, а същия ден Господин П. и Кирил А. се обадили по телефона на 81- годишна местна жителка. Единият от тях се представил за полицейски служител и казал, че извършва разследване за телефонни измами. Той обяснил, че в града имало група от полицаи, които търсели измамниците, а те щели да звънят на нейния номер. Двамата поискали да им бъдат предадени 2000 лева и други нейни спестявания, които жената трябвало да опише по серийни номера, след което щели да й бъдат върнати.

Така щяла да „съдейства“ на полицията за задържането на „измамниците“. Заплашили жената, че ако не даде парите, измамниците щели да я нарежат на парчета. Пенсионерката изпълнила указанията, поставила в найлонов плик от хляб общо 3100 лева и хвърлила парите през терасата на къщата си, откъдето ги взел Александър И.  Измамниците предупредили по телефона жената да не стои на прозореца на дома си, защото можело да се стигне до стрелба и да има пострадали. При напускането на Хисаря Александър И. бил спрян от служители на МВР, тъй като бил подаден сигнал в полицейското управление. При проведените през следващите дни процесуални-следствени действия и оперативно- издирвателни мероприятия били установени и задържани останалите участници в измамата. Парите са били възстановени на пострадалата жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право