Карима Дели: Климатичните цели не могат да се смесват с пакета „Мобилност“

Карима Дели

Председателката на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели смята, че климатичните цели на Комисията фон дер Лайен не могат да се смесват с пакета „Мобилност“.

„Ако председателката на Европейската комисия иска наистина да задейства Зеления пакт, тя трябва да наложи евротакса за тежкотоварен транспорт, план за съживяване на железопътния транспорт, както и всички инструменти, които намаляват въглеродните емисии на превозните средства и по-точно камиони с нулеви емисии. Тогава реално ще можем да говорим за Зелен пакт“, коментира тя по БНР.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия ще направи допълнителна оценка на разпоредбите, според които камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции. Целта е да се види как те ще повлияят върху Зеления пакт.

"Dо момента има споразумение между Съвета и Европейския парламент. Държа да кажа, че пътят на пакета „Мобилност“ бе изпъстрен с всякакви препятствия. Нека припомня, че Комисията представи цяла серия от предложения през май 2017-та година. Междувременно парламентът гласува по текста 6 пъти, разбира се, имаше проблеми и при страните-членки. Но ние стигнахме до споразумение през декември миналата година. Виждате колко време отне всичко и затова смятам, че е крайно време пакет „Мобилност“ да влезе в сила", коментира евродепутатът.

Оносно думите на евродепутата Ангел Джамбазки за алжирския ѝ произход Дели каза: 'Бях изключително шокирана от думите на този евродепутат. Смятам, че можем да имаме различия по политически въпроси, но в никакъв случай не мога да приема някой да ме атакува за произхода ми. Не това е начинът."

Коментари

Задължително поле