Аварирал снегорин блокира пътя до Рилския манастир

Спортният министър награди един от победителите на финалния кръг от Националната боксова лига

500 000 долара изпаднаха от камион на магистрала в САЩ (ВИДЕО)

Музика ще има за всички от сърце “Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Две жертви и много ранени при тежка катастрофа в Босна

Идея на Министерство на културата: „Свети Кирик” става остров на изкуствата

Никол Шерцингер показа изкусителни форми и нова прическа (СНИМКИ)

552-каратов жълт диамант e открит в канадска мина (СНИМКИ)

Жирардели ще иска среща с премиера за развитието на Банско

Сирак откри портмоне с 1000 лв., върна го

Полският кабинет оцеля при вот на недоверие

Фрегатата „Дръзки“ се завърна от операция в Средиземно море

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища у нас

Президентът Радев пред Джон Съливан: Търсим най-изгодното предложение за нов изтребител

Парижката полиция използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки“

Карлес Пучдемон избра свободата. Своята

Кой и как натисна бутона „Стоп кадър“?

След произнесената пред парламента на Каталоня реч на 10.10.2017 г. стана ясно ,че председателят на правителството на Каталуня Карлес Пучдемон, заместникът му Ориол Жункера и председателят на парламента Карме Форкадел са подписали Декларация за независимост. Също така тя е подписана и от депутатите от партиите „Заедно за ДА“ и „Кандидатура за народно единство“. Каталонският еднокамерен парламент се състои от 135 депутати, а гласувалите декларацията партии общо имат болшинство от 72 мандата. Пучдемон обясни от трибуната, че каталонският народ е изразил своята воля на референдума от 01.10.2017 г. и има пълното основание да бъде свободен в независима република от Кралство Испания. Следващото изречение изненада всички, защото беше отправено предложение провъзгласяването на независимостта да бъде преустановено и да се продължи диалогът с официален Мадрид. Диалог, който испанските власти нито са започвали, нито водят, а и заявяват, че не желаят да водят и за вбъдеще…

Единственото сигурно нещо в тази ситуация, което може да се каже е, че размирният лидер избра свободата. Към този момент – своята. В навечерието на заседанието Мадрид отправи лична закана към Пучдемон, че в случай на обявяване на независимост, ще последва незабавен арест. Едва ли това е истинската причина за предложеното решение да се „отложи“ обявяването на независимостта на Каталуня от Испания, но при всички случаи виждаме ясни сигнали за неувереност в редиците на националистите.

Реакцията на Мадрид също беше странна. Министър-председателят Мариано Рахой официално поиска разяснения от Пучдемон, дали наистина областта е обявила независимост, защото направеното заявление не било много ясно. Такова разяснение е необходимо, защото правителството е готово да задейства чл. 155 от Конституцията, с който се суспендира независимостта, но преди това трябва да изпрати писмо, с което да подкани местните власти да се съобразят с основния закон. Както виждаме, някой някъде натисна бутона „Стоп кадър“.

Ситуацията замря и двете страни замръзнаха в движенията си, чакайки решението зад сцената, т.нар. задкулисие. А „задкулисие“ в този случай определено има. Напоследък излизат много данни, че на пръв поглед „укротената“ идея за независимост на Каталуня в годините след режима на Франко изкуствено е била активирана. В периода 2000-2014 г. този въпрос беше обсъждан съвсем цивилизовано. Дори след провеждането на допитване през 2014 г., където резултатите бяха сходни с настоящите, се взе решение да не бъде развивана идеята за независимост. Изведнъж, в скоростен порядък на 08.09.2017 г. депутати от партиите „Заедно за ДА“ (JxSi) и „Кандидатура за народно единство“ (CUP) приемат законопроект за излизане на Каталуня от състава на Кралство Испания. Назначава се дата за референдум след по-малко от месец – 01.10.2017 г., като по този начин се постави централното правителство в екстрена ситуация, която естествено доведе до ескалация. Последваха незабавни смени на полицейски началници, задържания на общински лица, които проявяват неподчинение, стоварване на външни полицейски сили, неподготвени за ситуацията и естествено огромната грешка на Рахой да прибегне до грубо разпръскване на желаещите да гласуват. Но тези действия са нормални за паниката, в която изпадна Мадрид. Реално той имаше само 3 седмици за действие.

ЕС също беше поставен в сложна и несвойствена ситуация. Особено след като Каталуня го призова да поеме посредническа функция в евентуален диалог с Мадрид. ЕК витиевато заяви, че уважава правото на самоопределение , но също така и Конституцията на Испания, и счита този казус за вътрешен въпрос. Самите каталунци също бяха в шок пред перспективата да излязат от Испания за по-малко от месец, освен радостните 16-годишни младежи по площадите, заради които Пучдемон свали възрастовата граница за Референдума и разреши да гласуват.

Тези прибързани действия и от трите страни имат своите причини. За каталунските политически лидери – правото на независима държава моментално ги прави първи лица във вътрешен и международен план. Тези хора вече няма да разговарят с Брюксел, Берлин, Париж, Лондон, Москва, Вашингтон и Пекин чрез посредниците от Мадрид, а директно излизат на международната сцена. За каталунския бизнес – най-богатата провинция на Испания ще може да преразпределя бюджета си, а това значи и обществените поръчки само между своите олигарси, а не както до сега, каквото остане за тях от мадридските акули. За младежите в Каталуня – надеждата ,че ще имат повече работни места и перспективи за бъдещето, защото тези пари ще се съсредоточат в областта им. Това дава обяснение за рязкото сваляне на възрастта за гласуване до 16 г.

Заплахите за гражданска война не плашат много Мадрид. Испанците имат самочувствието и то напълно основателно за държава, която се е справяла със сепаратизма и то в условията на масов терор от страна на ЕТА – организацията на страната на Баските.

 

Смразяващият „съпътстващ факт“

Много по-смразяващ е другият “съпътстващ” ефект : При обявяване на независимост, заедно с Каталуня си тръгват и 23% от БВП на Испания. Страната е в списъка на т.нар. държави PIGS (Португалия, Италия, Гърция и Испания) с огромна външна задлъжнялост. По данни на ЦРУ за м. март 2017г. същият за Испания е в общ размер от 2 трлн.36 млрд., (!) с общо обем от 93,9% от БВП. Надеждите, че отделената и непризнавана от ЕС Каталуня ще поеме бремето на своята част от дълга, трупан от омразния за тях Мадрид, са повече от наивни. Мораториум върху дълга на Испания в този огромен размер на 2 трлн. води до банкрутиране на Еврозоната, която едва оцеля от смешните на този фон гръцки 368 милиардчета, със скорост измервана в часове, а оттам и на целия ЕС.

Всички тези причини накараха режисьорите да натиснат бутона на “Стоп кадър”. Ще гледаме застиналите пози на основните артисти още няколко дни, докато зад кулисите не постигнат разбиране.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Да, на практика независимостта е била в сила точно 8 секунди.Тук в Испания това го сравняват с прекъснат коитус.

  2. То и брекзит нямаше да има и Хилари щеше да е президент.Козовете са в Пучдемон и на този етап ще договори автономия близка до независимост.

  3. ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа КАК Е каза:

    ЗА СЪЩИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В ТУРЦИЯ ЕВРОПЕДЕРАСТИТЕ ОРЕВАХА СВЕТА. ЯВНИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ. ЗА ЕДНИ НЕ МОЖЕ ЗА ДРУГИ МОЖЕ. ЯВНО СВОБОДАТА НЕ Е ЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ А ПЕДЕРАСТИЯТА Е . ЗАЩОТО СВОБОДАТА НА ЕДИН НАРОД Е НЕЗАКОННА А ПЕДЕРАСТИЯТА И ГНУСОТИЯТА СА ЗАКОННИ СПОРЕД ЕВРОПЕДЕРАСТКИЯТ СЪЮЗ

  4. Юнкер бил против,защото не искал да се пенсионира след 15 години с 98 държави в ЕС.Абе Люксембург колко милиарда са,не бяха преди някаква затънтена провинция първо на Франция,после на Австрия,на Испания,пак на Франция и накрая Велико херцогство под опеката на Холанция,чийто крал е и велик херцог до 1890 г.,а се води независимо от 1867 г.Та за половин милион може,за 7,5 милиона не може и кой го казва – един люксембургец.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.