На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

„Свидетели на Йехова“

Общината не е обжалвала

Масивна триетажна жилищна сграда в Карлово, построена от местния клон на “Свидетелите на Йехова в България”, трябва да бъде разрушена. Но това не се случва, въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд, че постройката е незаконна.

“Труд” писа за съдебната сага още през януари 2016 г. Делата се водеха от карловката Гергана Рачева и съпруга й, които живеят в София. Те са собственици на имота на ул. “Хан Крум” №38, а на №40 през 2014 г. е построена триетажна къща от австралиеца Деймиън Дисни. Той живее в Карлово от 2010 г., а през 2013 г. регистрира подразделението на “Свидетели на Йехова”, както и фирма “Казария”, от чието име е купен имота на №40. Извадено е разрешително за строеж на жилищна сграда, но мнозина карловци подозират, че целта на сектата е да отвори там молитвен дом.

Съдебният спор започва още преди постройката да е напълно готова, защото е видно и с просто око, че влиза в границите на съседите. Докато Дисни и адвокатите му представят съвсем редовни разрешителни от кметството и главния архитект, същите нарушения се установяват и от различните съдебни инстанции. След окончателното решение на ВАС сградата, която в момента е изоставена и празна, следва да се разруши.

Оказва се обаче, че заповедта за събарянето й, издадена от общината е сбъркана, атакувана е в съда и къщата продължава да стои. На питане на общински съветник от ВМРО кметът Емил Кабаиванов отговаря, че е потърсил различни становища, но се опасява, че общината може да бъде осъдена за обезщетение от около 200 000 лв.

“Кметът, който трябва да изпълни закона, обяснява как законът не бива да се изпълнява. Докато се съдихме, бяхме оставени сами, а от общината твърдяха, че строежът е с “перфектни документи”. Кметът Кабаиванов беше обещал да изпълни решението на съда, каквото и да е то, но не стои зад думите си”, казва Гергана Рачева. Според нея съдът неправилно е отменил цялата заповед за събарянето, вместо да я върне, за да се отстрани неточността. Но Рачева не е страна по това дело, а общината не е обжалвала пред по-горна съдебна инстанция. Затова в момента заповед за отстраняване на незаконната постройка на сектата няма.

 

Кметът Емил Кабаиванов пред „Труд”:

Грешката е техническа

“Грешката е техническа – в заповедта е сбъркана една цифра на идентификационния номер на обекта”, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред “Труд”. “Наистина събирам мнения от юристи и архитекти, търся различни варианти, защото не мога да позволя общината да бъде осъдена. Много е вероятно да се търси обезщетение от около 200 000 лв. Но всичко това не означава, че няма да изпълня решението на съда, или че седя зад чужди интереси, най-малко пък на подобни организации. Впрочем община Карлово е известна с това, че с решение, гласувано в Общинския съвет, е въведена забрана за продажба на открито на литература от страна на нетрадиционните вероизповедания, за каквото говорим в този случай”, коментира още градоначалникът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да го eбa у кмета!!!!! Или е пълен тъпак, или е гушнал дебела пачка с портрети на американските президенти!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.