Карлово сe побратими с бразилската столица на розата

Карлово сe побратими с бразилската столица на розата

Община Карлово се побратими официално с бразилската столица на розата - град Барбасена, щата Минас Жираис. Това стана, след като упълномощеният от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов посланик на България в Бразилия Валери Йотов и кметът на Барбасена Антонио де Андрада подписаха Меморандум за сътрудничество между двете община.

На церемонията са присъствали почетният консул на България в Бело Оризонте Ренато Русеф, служители от Община Барбасена и местни журналисти. Двете страни са се споразумяли за сътрудничество в областта на икономиката, културата, туризма, спорта и младежките дейности, опазване на околната среда и социалната политика.

При подписване на меморандума кметът на Барбасена Антонио Андрада е посочил, че за 3 години градът  се е издигнал до първите места в Бразилия по регионално развитие, благоустройство, качество на здравеопазването и образованието, след като са били привлечени нови инвестиции в строителството, автомобилостроенето (Тойота, Тарума), както и в производство на опаковки. Освен това всяка година в Барбасена се провежда изложба и празник на розата, а сред успехите си Андрада е посочил и създадената Асоциация на общините в щата Минас Жираис, на която е президент.

Информацията за подписания Меморандум за сътрудничество между Община Карлово и Община Барбасена, Бразилия е изпратена до Министерството на външните работи - дирекция "Америка", Община Карлово и Българската търговско-промишлена палата. Община Барбасена е център на индустрията на розата в Бразилия, намира се в щата Минас Жираис с център Бело Оризонте.

Посланикът на България в Бразилия Валери Йотов и почетният консул в Бело Оризонте Ренато Русеф бяха на посещение в Карлово през юни тази година, когато бразилска телевизия засне филм за розобера.

През септември посланик Валери Йотов и почетният ни консул Ренато Русеф се срещат с кмета на Община Барбасена Антонио де Андрада, който проявил голям интерес към традициите на Карлово в отглеждането и преработването на розата и е подкрепил отправеното предложение за сътрудничество с Община Карлово.

"Репортажите на екипа са излъчени в 10 серии по местната телевизия с аудитория 100 млн. жители и са предизвикали много положителни отзиви и възхищение към нашата страна", твърди  посланикът Валери Йотов в писмо до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. "След излъчването на репортажите редица бизнесмени от Бело Оризонте и щата Минас Жираис проявяват голям интерес към България и възможностите за внос на български продукти - продукти от роза, бяло саламурено сирене, което отсъства от местния пазар, български консерви, вино, торове и др. наши традиционни стоки", информира още посланикът на България в Бразилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България