Карлос Контрера: Достъпът до Витоша ще бъде подобрен, но трябва да пазим и здравето на хората

Общинският съветник от “Патриоти за София” (ВМРО-Атака) Карлос Контрера.

Общинският съветник от ВМРО призовава да се пусне и Симеоновския лифт при спазване на всички мерки за безопасност

Председателят на Транспортна комисия при СОС Карлос Контрера от ВМРО потвърди, че се разглеждат варианти за пускане на автобусите до Витоша.

Общинските съветници спориха много днес по време на заседанието на СОС как и по какъв начин да бъдат пуснати автобусите до планината Витоша. Доклад на заместник-кмета по транспорта на София – Кристиян Кръстев и на съветника Зафир Зарков (ГЕРБ) породи спор между съветниците как и кога да бъдат пуснати автобусите до Витоша, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Борис Бонев и Демократична България настояха това да стане ведна, а председателят на транспортната комисия Карлос Контрера (ВМРО) ги парира, че преди да се пуснат автобусите, трябва да се създаде организация и да се осигури социална дистанция между пътниците.

Разправията започна на извънредното заседание на транспортна комисия и се пренесе след това в залата на СОС.

Ето какво заяви Контрера по време на дебатите:

„Сами видяхте вчера, че късно вечерта бяха обявени четирите заповеди на министъра на здравеопазването. Това, че извънредното положение изтече обявено с решение на НС, не води до отмяна на базисните противоепидемични мерки, които се взеха. Така че ние, и тук продължавам логиката на изказването на г-н Зарков, трябва да се нагодим към тази ситуация. Защото балансът е следният: имаме отмяна на някои мерки, облекчаване на мерки, но и запазване на други.

Основният аргумент, който беше изказан в комисията по транспорт е за възможността да осигурим физическа дистанция между пътниците. Аз, като ползвател и на 63-а и на 66-а линия до спирките в природен парк Витоша добре знам, че особено в предпразник – празничните разписания, автобусите се препълват.

Ето, г-н Бонев даде едно предложение свързано с въвеждане на пропускателен режим, т.е. тогава, когато се стигне до натоварване в колата да не се пускат повече пътници. Но ние не можем да създадем тази организация от днес за утре. Напомням Ви, че този доклад се внася, за да може да се урегулират отношенията според новата правна обстановка. Законът влезе в сила вчера. Заповедите на Министъра са от вчера вечерта и няма как нито заместник-кмета, нито г-н Зарков, нито който и да е да предугади какъв ще бъде и техният ефект в момента. Иначе потвърждавам, че на 18-и е нашето редовно заседание на Транспортна комисия.

Разбира се, че ще дебатираме този въпрос и ще разгледаме различните варианти да осигурим обществен транспорт до спирките във Витоша. Това е сигурно. Но трябва да разгледаме различните варианти, защото едно такова решение е и носене на отговорност. Ако автобусите към Витоша се препълнят, за съжаление нито г-н Белев, нито г-н Бонев ще понесат отговорност за това. Отговорността ще се носи от заместник-кмета, от ЦГМ и в никой случай не бих желал да подлагам колегите на едно подобно изпитание. Да не забравяме, че извънредното положение може да е отминало, да е изтекло, но опасността за здравето на хората не е отминала.

И призовавам да не се държим безотговорно. В тази връзка освен осигуряване на автобусния транспорт аз бих ви предложил да отправим едно искане да бъде възстановена, да кажем, дейността на лифта, на кабинката на Симеоново. Защото това всъщност също е възможност за доста хора да се качат горе до планината. И не виждам защо да не го направим. В крайна сметка като хора, които носят отговорност за целия град, а не за отделни ниши или групи от хора трябва да действаме комплексно.

Готов съм да разгледаме абсолютно всички предложения на колегите, съгласен съм, че в момента достъпът до планината е труден, но ние не се намираме в нормална обстановка. Така че всички наши решения трябва на първо място да бъдат подчинени на този факт. Иначе е много красиво да се обяснява на хората „Ето тука, дайте да пуснем автобусите до Витоша“, но пак казвам – ако те се препълнят кой ще носи отговорност?

Затова да си дадем няколко дни, да обмислим различни предложения и решения и, разбира се, в понеделник да тръгнем в някаква посока. Има и готовност, разбира се, един подобен доклад да бъде внесен и на сесия и да разгледаме различите варианти.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика