Карлсен прости на Каруана

Магнус Карлсен и Фабиано Каруана направиха безпрецедентна в историята на шахмата серия ремита във всичките класически партии от редовната контрола на мача за световната титла в Лондон. Двамата не успяха да се победят 12 пъти и след 6:6 ще определят шампиона в тайбрек.

Вината бе на норвежеца, който в последния дуел получи сериозно предимство с черните фигури, но изненадващо предложи реми на 31-ия ход. „Явно губи нервите си, което няма да му се отрази добре в тайбрека“, отсъди легендата Гари Каспаров.

Карлсен обаче защити решението си след партията.

Явно не бях в подходящото настроение да преследвам победа докрай и не си го поставих за цел – заяви шампионът. - Не исках да дебалансирам позицията, а да имам известни шансове за атака, но преди всичко сигурност. Можеше да потърся нещо повече, но сметнах, че няма смисъл.“

По същия начин Карлсен направи миролюбиво реми със Сергей Карякин (Русия) в битката за титлата преди 2 години, след което го надигра в тайбрека. Според специалистите именно норвежецът е фаворит в днешните четири партии по ускорен шах. При ново равенство предстоят 10 срещи на блиц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт