Картини, икони и дърворезба подредиха в изложба възпитаници на „Тревненска школа”

Възпитани на „Тревненската школа” подредиха богата на творби изложба. Експозицията на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа” бе открита в Изложбената зала на ЕМО „Етър” в Габрово от директорите на двете институции – Орфей Миндов и доц. д-р Светла Димитрова, които подчертаха значението на дългогодишното сътрудничество.

Картините на Алина Пенчева са впечатляващи. Младата художничка представя две свои творчески страни-абстрактна , а втората е свързана с вярата. В иконите на Алина има мекота и спокойствие, всеки вярващ би пожелал да отправи молитва пред светите образи, изографисани от момичето.

Абстрактните картини на Алина Пенчева грабват погледа на посетителите в Изложбената на ЕМО „Етър”, където вече може да се види изложбата базар на ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа”. Алина Пенчева спечели миналогодишната Младежка секция към Майсторската надпревара по „Иконопис”, част от Международния панаир на традиционните занаяти, който ежегодно се провежда в музея. Така нейното училище получи правото на тази изложба базар.

„Показала съм доста абстрактни неща и зад всяка картина има спомени и лични преживявания. Постарала съм се да ги предам, може някои да са малко по-тъмни като излъчване, но това зависи от настроението. Червеното и черното са цветове, с които обичам да рисувам, но вече съм в друг период”, споделя Алина.

Художничката насочва вниманието към една по-специална за самата нея творба – „Разбитото сърце на художника”. Много емоции са преминали през Алина Пенчева, за да сътвори картината, но споделя, че са минало, а днес рисува в своя светъл период.

„Това е моята първа изява, търся своя стил и експериментирам с много неща”, разсъждава Алина.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица – радост за всички скърбящи, нарисувана от Алина Пенчева е истинско предизвикателство. Пищна, внушителна и истински въздействаща. Скърбящите са изписани в седем различни сцени, а Божията майка им носи радост. Иконата е рисувана близо три месеца. Самата Алина Пенчева спазва здравословен начин на живот и обича природата, затова не й се налага да спазва специален режим на пречистване, за да създаде иконата.

В Изложбата на „Тревненска школа” са представени не само икони на възпитаници на училището и картините на Алина Пенчева. Тук може да се види дърворезба. Мебелите са стойностни произведения на изкуството. Изработени от дърво и други естествени материали, те могат да украсят всеки дом или офис, а в същото време да бъдат ползвани за напълно практични нужди.

Главен организатор на изложбата е Павлина Дамянова, уредник „Духовна култура” в ЕМО „Етър”. Експозицията ще остане в ЕМО „Етър” до 30 август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България