Картини от златния фонд на пристанище Бургас ще бъдат показани на Никулден

В празничния 6-ти декември в Бургас жителите и гостите на града ще имат възможност да видят непоказани до сега картини, собственост на „Пристанище Бургас” ЕАД. Платната са подарявани през годините на ръководството на порта от самите автори или гости на дружеството. Повечето от творбите са на повече от 50 години, а някои от началото на 20-ти век.

Пристанището ще покаже картини на почетните граждани на Бургас – Дамян Заберски и Виолета Масларова. Ценно притежание са платната с автор Петко Задгорски, който е първият председател на дружеството на бургаските художници. Пристанището притежава пет негови картини, като две от тях са дарени през 2015 г. от сина му инж. Веселин Задгорски, чиято съдба е свързана с бургаското пристанище.

Сред авторите, чиито творби ще бъдат изложени са още Дион Дионисиев, Митко Чепанов, Генчо Митев, Лалка Анчева и др. Интересна е картината, която показва товарната дейност в пристанището в началото на 20- ти век от Петко Манчев Джуджев /известен и като Петко поп Манчев/. Той е ученик от първия випуск на големия Иван Мърквичка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България