Картини „шепнат” разговори за живописта в Градската художествена галерия в Благоевград

Разговори за живописта, претворени върху платна. Това е мотото на поредната арт проява, която община Благоевград и Национална галерия "Музей за съвременно изкуство-Самси, Арсенал" подаряват на ценителите на съвременното изкуство.

В петък вечерта, с музикален пърформанс, в Градската художествена галерия бе открита изложба на именитите автори Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на експозицията е Надежда Джакова.

"За нас е част да положим началото на традиционния Пролетен фестивал на съвременното изкуство с такава изложба. Истината е, че преди пет години въобще не сме си мечтаели да представим творби на автори от такова ниво. Днес Благоевград има възможност да посреща подобни експозиции. Извървяхме дълъг път, за да превърнем това място в истинска художествена галерия, в място за изкуство, в място за преоткриване и споделяне на идеи и вдъхновение. Вървим с уверени стъпки в това да превърнем Благоевград в център на съвременното изкуство", заяви в приветственото си слово заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова.

Ценителите на съвременното изкуство могат да видят нетрадиционните и смели интерпретации на авторите върху платна.

Боряна Росса представя серия от три платна, обединени в заглавието "Обогатен реализъм". Запомнящи творби представя и художникът Rassim®, който съхранява своите идеи за бъдещето, като претворява видеокадри върху платна с маслени бои.

В произведенията от цикъла "Утаено време" художникът Станислав Памукчиев експериментира между картината и обекта, между обекта и инсталацията. В своите работи той използва материали като пепел, въглен, пръст, сено, метал, смола и по този начин разкрива първичната сила на своето "Утаено време".

Аделина Попнеделева пък съчетава успешно акрилни бои върху платно и бродерия в творбата си "Малката русалка".

Картините ще бъдат изложени в Градската художествена галерия до 20 май 2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България