Картофите намалили конфликтите в Европа

Причината - по-лесно изхранване и повече доходи

Картофите, които издържат на суша и виреят в различни почви, са допринесли за сравнително по-спокойни и проспериращи времена в Европа след започване на отглеждането им през XVI век, твърди ново проучване, цитирано от АФП.

Докараната от Латинска Америка кореноплодна култура увеличила реколтата, направила земеделските земи по-евтини, като подобрила изхранването и вдигнала доходите - от селяни до управляващи. Това помогнало за облекчаване на икономическия и обществен натиск, който можел да предизвика скъпи и опустошителни конфликти. Проучването констатира, че отглеждането на картофи и последвалата увеличена производителност “рязко намалила конфликтите” - вътрешни и между държавите за два века.

Изследователите, които проучили 2477 битки, водени във 899 войни за 500 години, правят два ключови извода. Първият е намаляването на стойността на земята, върху която се гледат картофи с увеличаване на производителността. Така хората можели да се изхранват от по-малко засети площи. Вторият - доходите на селяните растели заради по-голямата реколта, което водело до ръст на данъчните приходи за държавата, повече стабилност и помагало за “купуване” на мир. А страхът от загуба на тези ресурси охлаждал стремежите за конфликти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл