Каруци без "престилки" цапат нов асфалт

Санкцията в Смядово е 10 лв., ще стане 100 лв.

Превозни средства, теглени от коне и магарета без предпазни "престилки", цапат новия асфалт в шуменската община Смядово, създават неудобства за пешеходци и автомобили, и вече ще бъдат глобявани. Общинската Наредба 1 предвижда санкция от 10 лв., но скоро може да стане 100 лв. след преразглеждане от сесия на общинския съвет, каза пред "Труд" кметът Иванка Петрова.

Досега общината е изпратила предупредителни писма на над 50 собственици на возила с животинска тяга, доста не са се съобразили. Затова кметството е пуснало съобщение, че от 10 ноември започват глобите.

Поне 40% от уличната мрежа в малкия град е с обновена настилка и общината ще сложи край на цапането. За реда ще следят десет новоназначени млади еколози, които бяха обучавани по проект "Активни".

Няма как каруците да бъдат напълно забранени в малкото населено място, но собствениците им трябва да свикнат, че ги ползват в град. Още през лятото кметството прибрало два коня, пуснати да пасат в забранени тревни площи. Изловили ги служители от общинското дружество "Чистота, озеленяване и благоустройство". Стопаните броили по 200 лв. глоби, за да си приберат стоката, каза Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони