Прокуратурата в Своге привлече обвиняем за пожара в гората над село Реброво

Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

Николина Чакърдъкова ще пее с дъщеря си Мария на сцената на Пирин Фолк Илия Луков и любимците на публиката Райко Кирилов и Йорданка Варджийска са подготвили много любими песни за публиката

Прибраха в ареста чичо и племенник, обвинени в сводничество и пране на пари Окръжният съд изменил първоначалните мерки

Шефът на АПИ проверява разчистването на боклуците под магистрала „Струма“

Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова

ЦСКА пита държавата: Кога ще ни позволите да инвестираме в стадиона?

Кейт, Уилям и децата със самолетни билети за 365 паунда общо За разлика от частния полет на Меган, Хари и Арчи за 20 000 паунда

Пожар пламна в землището на Ветрен

От октомври стартират мобилни социални и здравни услуги в община Търговище

БСП дава Христо Ковачки на прокуратурата

Убитият в село Гранит е намерен с три огнестрелни рани На мястото на местопрестъплението са открити 8 гилзи

Пари от реклама пращат Неймар в „Реал“

Икарди не иска в „Наполи“

Роботът Фьодор полетя към Космоса с думи на Гагарин Първи руски андроид на мисия на МКС

Касата започва новата 2017-а на червено

Над 110 млн. лв. са дълговете, които НЗОК е натрупала към болници и аптеки. Сумата, която здравната каса дължи на лечебните заведения за период от две години, е над 80 млн. лв. – 24 млн. са за надлимитна дейност за 2016-а, останалите са стари задължения към лечебниците. Това стана ясно по време на форум на Българската асоциация за персонализирана медицина.

За сметка на това надзорният съвет на НЗОК не спира да отпуска допълнителни средства от резерва си за лекарства както в болничната, така и в доболничната помощ.

Основно надлимитна дейност се формира от прием на тежки, неотложни случаи. Същото важи за пациенти, които са по спешност – дейност, която не се заплаща от касата, ако е извън рамките на предварително зададения бюджет.

Отделно от дълговете към лечебниците касата има около 30 млн. лв. задължения към аптеките. Очаква се тези средства да бъдат прехвърлени за разплащане към бюджета на НЗОК за 2017-а.

Наблюдава се сериозно нарастване на разходите на аптеките на месечна база. Ако през първите шест месеца на годината общият бюджет на месец се е движил в рамките на 45 млн. лв., то сега той е нараснал на 57 млн. лв., обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов. От БФС се опасяват, че здравната каса ще започне новата година с дългове към аптеките.

Ако дължимите средства не бъдат разплатени навреме, ще бъде затруднен достъпът на пациенти до лекарства, особено в областта на скъпоструващите медикаменти, обясни проф. Гетов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.