Катаджии и инспектори мерят вредните емисии на колите на пътя

По искане на столичния кмет г-жа Фандъкова от днес служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, съвместно с представители на отдел „Пътна полиция” при СДВР и Столичен инспекторат, предприемат действия за организиране на спешни проверки за замерване на емисиите от пътните превозни средства в града, съобщиха от МВР.

Повод за спешните действия са регистрираните през миналия месец на територията на Столична община значителни превишения на концентрацията на фини прахови частици в атмосферния въздух и факта, че движението на моторни превозни средства е един от основните източници на фини прахови частици.

От министерството издадоха, че показни проверки ще има днес в 16 ч. на бул. „Ботевградско шосе“, посока изход София, непосредствено до бензиностанция в близост до бившия интернат "Надежда Крупская“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че  няма как проблемът с качеството на въздуха да бъде решен без подкрепата и участието на гражданите.

Фандъкова посочи, че от Столична община продължават да разчитат на активните граждани и на гражданските организации. „С голяма част от тях ние си сътрудничим и ще продължим“, каза тя.

„Проблемът с качеството на въздуха е изключително актуален през последните дни, но той всъщност е стратегическа задача за мен и моя екип. Винаги в последните години за съжаление справяното с този проблем не става бързо“, коментира кметът на Столична община. По думите ѝ за това се изисква време, инвестиции за голяма част от мерките, както и координирани действия между държавата и общината.

Тя поясни, че за справяне с проблема се работи от много време.  „Доказателство за това е, че почти няма проект на Столична община, който да е разработен и в него да не са заложени изисквания и мерки за справяне с проблема. Не мога да приема и смятам, че са неправилни твърденията, че нищо не е направено дотук“, заяви Фандъкова. По думите ѝ по-късно резултатите и фактите ще докажат обратното в това отношение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България