Каталунецът Жерар Пике през сълзи: Ще се откажа от националния на Испания

Жерар Пике, един от най-добрите испански футболисти през новия век, обяви, че се отказва от националния отбор. Причината е драмата с референдума на Каталуния.

Ако някой треньор или директор ме мисли за проблем, аз няма да играя за Испания въпреки предстоящото световно първенство“, отсече през сълзи Пике. Защитникът игра за „Барселона“ при 3:0 срещу „Лас Палмас“, а на стадион „Камп Ноу“ не бе пуснат нито един човек заради сигурност. Пике е известен със своята ревностна защита на Каталуния и омразата си към Мадрид.

Аз съм каталунец и съм горд с нашия народ – продължи бранителят. - Ние не сме малцинство, а милиони. Не сме лоши хора, искаме просто да гласуваме.“

От Манчестър го подкрепи Пеп Гуардиола, друго чедо на Каталуния. Той участва преди време и в митинги за независимостта. „Не съм чул какво е казал Жерар, но той е мъжко момче и има право – каза треньорът на „Манчестър Сити“. - Този мач с „Лас Палмас“ не трябваше да се играе. Едни от най-добрите футболисти в историята на испанския национален отбор са каталунци – Пике, Карлес Пуйол и Шави Ернандес.“

И докато Каталуния се оплиска с кръв, то трибуните на „Сантяго Бернабеу“ подкрепиха правителството. На мача срещу „Еспаньол“, спечелен с 2:0, повечето фенове на „Реал“ оставиха у дома белите знамена и дойдоха с националния флаг. „Вива Еспаня“, крещяха неистово трибуните. „Еспаньол“ е единствен от каталунските клубове, чието ръководство и играчи не взеха отношение по референдума.

На терена „Реал“ отново не блестеше, но най-после победи у дома. Двата гола вкара Иско, а Кристиано Роналдо все още няма попадение в Примера дивисион през сезона.

Шок преди мача преживя Дани Карвахал. Лекарите на „Реал“ съобщиха за сърдечен проблем на защитника, който ще го извади за неопределено време от терена. Карвахал трябваше да играе и за Испания в световните квалификация с Албания и Израел. Миналата седмица защитникът бе 90 минути на терена при 3:2 над „Борусия“ в Дортмунд, а през септември Карвахал поднови договора си за още 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят