Каталунските полицаи и чиновници няма да се съобразят с исканията на испанското правителство

Каталуния ще се противопостави на всеки опит на Мадрид да наложи директно управление над североизточния испански регион, като от регионалното правителство са убедени, че местната полиция няма да изпълни искания, поставени от испанската столица, пише британското издание The Daily Express.

Правителството на автономния регион, базирано в Барселона, заяви, че е уверено, че чиновниците и служителите, включително полицаите, ще се противопоставят на опитите да бъде наложено директно управление над Каталуния, ако бъде активиран член 155 от испанската конституция.

Каталунското правителство проведе референдум за независимост на полу-автономната област от Испания, въпреки мнението на испанския премиер Мариано Рахой, подкрепено от Конституционния съд на страната, обявил плебисцита за противоконституционен. Каталунските лидери декларираха независимост, но задържаха реалното прилагане, за да се опитат да проведат преговори с централното правителство в Мадрид. От своя страна, Мариано Рахой и политическия елит на Испания решиха да приложат член от конституцията (155), който им позволява да отнемат автономния статут на областта и да наложат директно управление над нея, като процедурите по прилагането на този член са в ход.

Ръководителят на службата за външни отношения на Каталуния Раул Ромева даде интервю пред радио BBC, в което заяви, че „не сме ние тези, които ще откажат да изпълнят заповедите. Това не е лично решение. Това е решение на седем милиона души“.

Той бе попитан дали вярва, че всички институции, включително полицията, ще последват заповедите, идващи от каталунските институции, вместо да се подчинят на испанското правителство.

Ромева отговори: „В това отношение аз нямам съмнение, че всички обществени служители в Каталуния ще продължат да следват инструкциите, дадени от избраните легитимни институции, които имат в момента“.

Гражданското неподчинение беше подкрепено и от крайно-лявата партия „Кандидати за народно единство“ (CUP), които са ключов коалиционен партньор на миноритарното правителство на Каталуния. Партията определи действията на Мадрид като агресия срещу всички каталунци.

От CUP излязоха със съобщение, в което предупредиха, че „агресията ще бъде посрещната с масово гражданско неподчинение“.

Няколкостотин каталунски общини обявиха, че няма да позволят да бъдат управлявани директно от Мадрид и поискаха от Барселона да приеме закон, отхвърлящ подобни действия.

Някои учители и пожарникари също заявиха, че няма да признаят властта на испанското централно правителство.

От учителски съюз излязоха със съобщение, че „няма да признаят като легитимни събеседници онези хора, които не са представители на легитимната власт, избрана от народа“.

Там пише още, че те „ще бъдат там, където са в настоящия момент: с каталунските институции и с демокрацията, която се бори за оцеляването си“.

Испанското правителство заяви, че ще отстрани висшестоящите каталунски чиновници, ако те не изпълняват заповедите на Мадрид, но не са коментирали как възнамеряват да наложат директно управление над низшестоящите чиновници, ако те също решат да не се подчиняват на инструкциите.

Външният министър на Испания Алфонсо Дастис заяви, че централното правителство не възнамерява да арестува никой, но все пак четирите хиляди полицаи, които бяха докарани в Барселона преди референдума, продължават да са в областта, като още преди това, там са били изпратени пет хиляди служители на реда.

От британското издание пишат, че полицаите е трябвало да са подкрепление на 17-те хиляди местни служители на реда, но е забелязано, че те изпълняват охранителни функции в някои от правителствените сгради в каталунската столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа