Каталунците избират нов регионален парламент

Каталуния гласува на ключови избори за бъдещето си. Прогнозите предвиждат рекордно участие от над 80% на предсрочния вот за местен парламент и изравнени сили между привържениците и противниците на отделянето от Испания.

Изборите бяха свикани от испанските власти, които уволниха регионалното ръководство заради обявената независимост в края на октомври.

Начело според прогнозите е Републиканската левица на Каталуния на бившия вицепремиер Ориол Жункерас, който е в затвора, предаде БНР. "Нашата основна цел е да спечелим. И знаете ли защо ще победим - защото страната ни го заслужава. Ще спечелим в името на демокрацията", заяви вторият човек в партията е Марта Ровира.

С големи шансове за победа са и "Сюдаданос" - гражданите. Техният кандидат за регионален премиер е Инес Аримадас коментира:

"Искам да бъда премиер на всички каталунци, независимо откъде идват и как мислят. Цяла Европа ни гледа. След всичко, което се случи, трябва да победи вотът за Европа, за единството".

Като трета сила се сочи "Заедно за Каталуния" на бившия премиер Карлес Пучдемон.

Твърде вероятно е нито сепаратистките партии, нито тези за единство да могат да съберат мнозинство, което създава опасения за нестабилност, споделяни от много граждани.

Гласуването е от 9 до 20 часа местно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа