Каталунците са единни в тъгата

Въпреки репресиите от Барселона още искат диалог

Навсякъде се прокрадва тревога

Oбщност от натъжени хора – това е картината. Каталунците - и привърженици, и противници на идеята за независимост - са обзети най-вече от меланхолия след полицейските репресии по време на забранения референдум за самоопределение и са настроени по-скоро за диалог, отколкото за конфронтация с Мадрид.

В разговорите, които се водят в Барселона - пред офис сградите и вестникарските будки, в кафенетата и на опашките на пазара, навсякъде се прокрадва тревога.

Според сепаратистките власти в Каталуния се е наложило екипите за първа помощ да прегледат към 900 участници в демонстрациите. Спешна помощ е била потърсена и за около 40 полицаи, съобщи испанският вътрешен министър.

В неделя часове наред правел снимки по улиците. Казва, че той не е за независимост, но въпреки това е възмутен. “Насилието не бива никога да се поставя над свободното волеизявление, свободата да се изказваш, да вземаш решения”, заявява Капел.

“Днес, мисля, виждаме една общност от натъжени хора в Каталуния”, резюмира икономистът Жорди Алберич, каталунски предприемач на 58 години.

Независимо от тъжното настроение всички имат желание за диалог.

“Има разлика дали ни отблъскват снимките от полицейската акция, или едно предложение за независимост, което ще е съдбовно за поколения наред”, предупреждава Алберич. “Според мен диалогът е по-важен от всякога”, допълва той.

“Здравият разум трябва да възтържествува - смята и Сергио Капел. - Ако провъзгласим независимост, няма да постигнем нищо.”

 

*Авторката е кореспондент на АФП, превод БТА, със съкращения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари