Катар определи като "неприемливи и невъзможни" исканията на арабските държави

Катар

Органите на Катар оценяват исканията на арабските държави за възстановяване на дипломатическите отношения за „неприемливи и невъзможни“. Това заяви министърът на съобщенията на емирството Сейф бин Ахмед Ал Тани, цитиран от в. "Ал Уатан", предаде ТАСС.

"Списъкът с изисквания потвърждава позицията ни, че незаконната блокада няма нищо общо с борбата с тероризма. Това ограничение на суверенитета на Катар и опит да се повлияе на външната ни политика“, каза той. Вчера Министерството на външните работи на емирството потвърди, че е получило списък с изисквания и след изследването им ще даде официален отговор на Кувейт, който действа като посредник в региона. Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет искат от Доха намаляването на нивото на дипломатическите отношения с Иран, затваряне на канала "Ал Джазира", прекратяване на военното сътрудничество с Турция и премахването на турска военна база в страната.

В допълнение, Катар ще трябва да плати на страните парично обезщетение. На 5 юни Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций обявиха скъсване на дипломатическите отношения с аргумента, че емирството подкрепя тероризма и екстремизма и има враждебна политика и намеса във вътрешните работи на арабските страни. Тогава бяха взети крути мерки като прекратяване на морския и въздушния трафик, на банкови операции и експулсиране на дипломати и граждани на Катар.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток