Полицаи арестуваха трима шофьори в една нощ, пробвали да избягат от проверка в София Водачите седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици

Новото арт пространство „Верде“ в София

Бербатов замина на лагер с „Берое“

Каракачанов: Първата ми среща с американците за Ф-16 ще е на 14 февруари

В Латвия продължават: Стоянович е наш

Над 8000 водоплаващи птици преброиха в Северозапада

Работник загина при инцидент на строителен обект в Пловдив

Мним служител на ТЕЛК обра дядо Доверчивецът откарал с кола измамника в дома си

Камион заля с течен шоколад магистрала в Аризона

Прокуратурата се самосезира за харчовете по откриването на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019″

Каруца и коли с незаконно отсечени дърва задържаха стражари Превозните средства са засечени в Търговищко и Разградско

Cпac Pyceв купува втopия пo големина мoбилeн oпepaтop в Aлбaния

Откраднаха парапети и мантинели от надлези на магистрала „Марица“ Около 9 000 лв. ще са необходими за възстановяването им, съобщават от АПИ

„Локхийд Мартин“: Българските авиация, икономика и индустрия ще спечелят от F-16 От посолството на САЩ също приветстваха решението на парламента

Горски конфискуваха дърва и трион на бракониери

Катастрофи за (зло)употреба А какво стана с „Олимпик“ и с Регистъра?

Паметникът на изгорените войници се намира на околовръстния път на София.

Аквапланингът е един от най-коварните капани, в който може да попадне един шофьор. Хубав път, съобразена скорост, вали дъжд, а автомобилът напредва уверено. Но на завоя колата попада в наводнен участък, плъзва се и става неуправляема. Ако господ не се смили над хората в машината, те са обречени.

През последните седмици държавата рязко се плъзна по аквапланинг и влезе в капан, заложен от самата себе си. Държавата – имам предвид властта. Гръмна Търговският регистър. Щетите още не могат да бъдат описани, но резултатите са такива, че хакерите на Путин могат да се записват на курсове на тема „Непоправими щети със собствени средства“ при спечелилите обществените поръчки за бекъп на Регистъра салони за красота.

Без никаква външна намеса положението продължава да е необяснимо критично около този регистър. Но ако някой започне да обяснява, е редно да започне с това как са проведени конкурсите, кои са участвали, защо така се е случило, че е възможно да се скапе този толкова важен за държавата информационен фонд. Следва и отговорност.

В деня на национален траур повече от седмица в катастрофично положение бе обявено, че системата а-ха работи в пълен обем. Отговорите обаче отсъстват.

Пак по същото време се оказа, че над застрахователния сектор се прокъсва Дамоклевият меч на фалита. Гръмна „Олимпик“, бе застрашена друга компания и се оказа, че държавата сама е сложила аквапланинг на системата с преднамерено или некадърно написан закон и кодекс, които позволяват стотици хиляди да пострадат, а секторът да бъде подложен пред огромен натиск. В България има огромен брой експерти, които са били наясно какво се случва. Някои дори са предупреждавали, макар да не е много трудно да се предвиди, че щом има лош път, когато завали дъжд, може да се хлъзнеш. Основният въпрос тук беше и е „как защитаваме потребителите, хората – общо казано“. Нима експертите не знаят как се бранят интересите на народа? Нима депутатите, приемали кодекса, не са знаели какви са рисковете и как да си защитят хората? Или са некадърни, или са корумпирани.

Само от двете катастрофи пострадалите са стотици хиляди. Директно. Ако беше друго правителство, друго управление, това щеше да доведе до политическа криза. Опозицията се опита да направи нещо, но се удави в неразбиране. Не чухме и думата на работодателски, синдикални, застрахователни, потребителски гилдии. Ако някой говореше, бе толкова безидейно, че едва ли не помогна да потънат и двата случая. Те обаче не са малки истории, че да отшумят от само себе си.

Какво се прави в такива случаи? Властта трябва да пренасочи обществения интерес към нещо друго. Много стара практика. В България примери много. Пак през август преди точно 19 години почина Тодор Живков и за да се убие разгарящата се носталгия по него в същия ден правителството девалвира лева – Тато си отиде, стотинката се върна.

Друга катастрофа заличи за секунди обществения интерес към тези скандали. Огромната трагедия край Своге, която затри 17 души на пътя, спря всякакви разговори за „Олимпик“, за Търговския регистър. Не е ясно още каква е причината за катастрофата. Най-вероятно не е аквапланинг.

Но имаме виновен. Първо е повдигнато обвинение на шофьора за причиняване на смърт по непредпазливост. Обществото обаче явно вече не купува „несъобразена скорост“, защото точно на това място са ставали вече толкова много катастрофи, пращани са толкова много сигнали, че няма как да мине просто номерът „несъобразена скорост“. Не е сигурно дали автобусът се е обърнал при аквапланинг, защото това е тежка машина. Ако има аквапланинг, то той се е образувал в помията наречена „обществени поръчки“. И това трябва да се разследва.

Седемнайсет души! Толкова не сме загубили за цялата си мисия в Афганистан. Как да кажеш нещо смислено, а? Но пък стана една друга катастрофа, за която социалните мрежи завряха, прокуратурата се самосезира, правителството започна щателна проверка. Бай Георги, баща на президента Румен Радев, участвал в инцидент и сега това става водеща новина. В Харманли на кръгово движение триколка навлиза първа в кръгово движение. Георги не го забелязва, отнема му предимство. Онзи се блъска странично. Оправят се, заминават. По закон, претенции и двете превозни средства могат да се придвижват на собствен ход, дори не трябва да се вика полиция.

Осем дни по-късно информацията услужливо е изкарана на бял свят и сега имаме още по-важни въпроси от Търговския регистър, „Олимпик“ и Своге. Има ли прикриване? Има ли умисъл? Яде ли деца нощно време бай Георги. Цялата държава разследва случая. И номерът работи. „Олимпик“ например отпадна от новините. Няма такъв случай вече.

Направо е учудващо как в такава плитка памет могат да пропадат цели компании, цели автобуси и с толкова много жертви. Всъщност, защо да е учудващо. Народът услужливо е разделен, че да избира кого да мрази, а не как да търси справедливост. И ето – ще се караме коя катастрофа е по-важна, без да осъзнаем, че и двете са такива, а само добро правосъдие ще каже къде е вината.

 

Мистерия витае около 14-те войничета

На 11 август 1995 г. на Околовръстния път в София катастрофира камион с 14 войници и един офицер от Транспортни войски. Машината се забива челно в трактор и избухва в пламъци. Загиват всички без едно от войничетата. Мистерия витае още около този случай. Тогавашният премиер Жан Виденов беше обвинен от опозицията, че е играл хора в същото време, когато е знаел, че има катастрофа. Години по-късно стана ясно, че около случая има много, много държавни тайни, за които така и никой не иска да каже.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. ДЪРЖАВНАТА ТАЙНА КОЯТО ВСИЧКИ Я ЗНАЯТ ДОРИ И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СТАРАТА МАФИЯ ДС /ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ/ ВСИЧКО ОСТАНАЛО СА СЦЕНАРИИ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДС ПСИХОПАТИ КОЙТО СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО УМНИ НО ВСЪЧЩНОСТ ВСИЧКИТЕ ПРОБЛЕМИ И В МИНАЛОТО И СЕГА СА ОТ ТЕЗИ КОЙТО СА ПРЕВЗЕЛИ ДЪРЖАВАТА И Е ВРЕМЕ ДА ИМ СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ И СМЕТКА НО КОЙ СЛЕД КАТО ПИПАЛАТА ИМ СА НА ВСЯКЪДЕ И СА МАФИЯ НА ДЪРЖАВНО НИВО. САМО ОТ ВЪН МОЖЕ ДА СТАНЕ СМЯНА НА ТЕЗИ ИДИОТИ.

  2. ДЪРЖАВА ИМА НО ДЪРЖАВА ОТ МНОГО ГОДИНИ МАНИПУЛИРАНА И РЕАЛНО УПРАВЛЯВАНА ОТ МАФИЯТА ДС ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ТОВА Е ДЪРЖАВНАТА ТАЙНА КОЯТО СЕ ЗНАЕ И ОТ БЕБЕТАТА ЗАЩОТО ОТ ТАМ СЕ КОНТРОЛИРА ВСИЧКО/ ОСТАНАЛОТО СА СЦЕНАРИИ ЗА ЗАБЛУДА НА ХОРАТА И ЗА ЗАБЛУДА АКО МОЖЕ ДА ЗАБЛУДЯТ ПРОТИВНИКА. А ТЕЗИ ОТ ТРУД СЪЩО СА ТЕХНИ АГЕНТИ И ПРОКАРВАТ ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ АКО СИ МИСЛЯТ ЧЕ И ТОВА НЕ СЕ ЗНАЕ ОХО МНОГО СТЕ ЗЕЛЕНИЧКИ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е КОЙ ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е БИТКАТА ОСТАНАЛОТО СА СПЕКТАКЛИ. ТЯ АГОНИЯТА СЕ ВИЖДА ТОВА МАГИСТРАЛИ РАЗНИ АРТИСТИ КОЙТО СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ САМО ЗА ТОЗИ ПРОЦЕС НА СВАЛЯНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЗНАМЕНА И ЗАМЯНАТА ИМ С ДРУГИ ВИЖДА СЕ НО ДАЙ БОЖЕ ДА СЕ НАМЕРЯТ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ КОЙТО ДА СПРАТ И РЕШАТ ПРОБЛЕМА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИТЕ НЕ В ПОЛЗА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ. ТЕЗИ СРИВОВЕ ТЕЗИ ГРАБЕЖИ ВСИЧКО ТОВА ЗНАЕТЕ ЛИ КАВО ОЗНАЧАВА САБОТАЖ ОТ САМИТЕ ДС И САМО ЗА ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ В НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ МЕТЛАТА ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ И ИЗМИТА БОКЛУКА НО ПРИ ТОЗИ ОВЧИ НАРОД МАНИПУЛИРАН И ДЪРЖАН В ПОДЧИНЕНЕИЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ТАЗИ МЕТЛА ДА СЕ ПОМРЪДНЕ ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМА ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ЗАДВИЖИ ТАЗИ МЕТЛА ЗАЩОТО ВСИЧКИТЕ СА П…ОВЦИ.

    1. А ти какво направи? Сигурен съм че гласуваш за бкп или не гласуваш…. Отивмй си Сев. Курея или в М онако като Гришо идиота……

  3. SCHTE TI KAJA BE KAKVOTO STAVA S KTB AFERATA AKRAM BANKITE PIRAMIDI .PYLEN BEZNAKAZAN PERIODICHEN OBIR NA BYLGARITE EJEGODNO OT 30 GODINI NASAM TOVA STAVA I KOI GO NE ZNAE A?

  4. След публикуваните видеоматериали и направеният експеримент с подобен автобус и на децата им стана ясно, че тирове и автобуси не могат да вземат този завой без да навлязат в насрещното движение, което значи предпоставка за челен сблъсък (не случайно автобуса е блъснал насрещно движещи се автомобили). Всички отговорни институции НЕЗАБАВНО следва да спрат движението на тирове и автобуси по този път или всеки момент може да се повтори трагедията.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.