Категоризират язовирите и затягат контрола върху поддръжката им с нови законови промени

Подобряване на механизмите за контрол и превенция от вредното действие на водите и справяне с предизвикателствата, които възникват при поддръжката и експлоатацията на язовирните съоръжения предвиждат промени в Закона за водите. Проектът на законодателни изменения ще бъде разгледан на първо четене утре във водещата парламентарна Комисия по околната среда и водите, чийто председател е бургаският депутат Ивелина Василева. Законодателното предложение е внесено за разглеждане в Народното събрание от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Този ангажимент беше поет от правителството след последните наводнения. С измененията са включени текстове, които конкретно засягат актуалната тема за стопанисването и контрола на общинските язовири.

„Законопроектът е свързан с категоризация на язовирите, както от гледна точка на техническите параметри, така и от гледна точка на потенциалната опасност на тези съоръжения, близостта им до населените места и критична инфраструктура”, подчерта Ивелина Василева. Тази категоризация се въвежда, за да стане още по-ефективен контролът и да се концентрират усилията за осигуряване на защита и превенция.

Към момента на територията на страната са идентифицирани близо 5700 язовира, от които 4523 са общински. Поддръжката им изисква сериозен финансов ресурс от общинския бюджет и наличието на специалисти с необходимата професионална квалификация, което затруднява общините.

Разпоредбите в новия законопроект ще дадат възможност общините и частните собственици да прехвърлят към държавата собствеността си върху язовирите, които не могат да стопанисват. За целта ще бъде учредено търговско предприятие със 100% държавно участие, което ще се грижи за експлоатацията им и ще осигурява техническата им изправност. Предвиден е и механизъм, по който ще се ремонтират язовирните съоръжения, за които има спешна необходимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България