РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

Осъдиха двама инспектори от Агенция по храните, взели подкуп

Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

Катедра „Бизнес информатика” при Стопанската академия в Свищов чества 50 години

Катедра „Бизнес информатика” при Стопанската академия в Свищов чества 50 години

Катедра „Бизнес информатика” при Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов чества 50 години от основаването си. Част от проявите бе юбилейна научна конференция на тема „Предизвикателства пред информационните технологии в контекста на Хоризонт 2020”.

Тържествата по повод половинвековния юбилей уважиха научни работници и академични преподаватели от сродни висши училища и катедри от Русия, Молдова и България, докторанти, студенти, участници в конференцията, представители на бизнеса. Специални гости на честването бяха дългогодишните преподаватели в катедрата-юбиляр проф. дин Румен Върбанов, доц. д-р Агоп Саркисян, доц. д-р Богомил Трайков, доц. д-р Йордан Николаев, доц. д-р Любен Краев.
„Стопанска академия трябва да е благодарна на катедра „Бизнес информатика” за всичко, което е направила през изминалите 50 години”, заяви в приветствието си към членовете на катедрата и гостите на тържественото честване ректорът доц. д-р Иван Марчевски.

По думите му, няма друга катедра, която да има толкова сериозен принос за научното и административното развитие на академията. „Вие сте хората, които ще дефинират проблемите и ще дадат голяма част от решенията, по които след това ще се работи”, каза още доц. Марчевски. Той изрази удовлетвореност, че редом с именитите професори и доценти, участващи в международната конференция, са и свищовски докторанти и студенти.

Според ръководителя на катедрата доц. д-р Веселин Попов първите стъпки, довели до създаването и са направени през 1959 г., когато във Висшия финансово-стопански институт „Д. А. Ценов” ,както тогава се именувала Стопанска академия, е разработен учебен план за специалност „Счетоводна отчетност”, в който е била предвидена нова дисциплина „Механизация на счетоводната отчетност”. През учебната 1963-1964 г. е разкрит профил „Механизация на управленческия труд”.

За професионалното развитие на новия профил било необходимо създаването на специализирана катедра, преподавателите в която да организират изцяло обучението по новия учебен план, както и да развиват и по-нататък това научно и практическо направление. Катедрата е била разкрита със заповед на МНП от 3 август 1966 г., под името „Механизация и автоматизация на управленческия труд” с ръководител проф. Величко Нанков. През годините името на катедрата и водената от нея специалност са били преименувани във връзка с последвалото развитие на идеите за приложението на изчислителната техника в икономиката и в социалната област. По решение № 4 на Академичния съвет на СА „Д. А. Ценов” от 6 март 2006 г. катедрата е преименувана в „Бизнес информатика”.

Академичният състав на катедрата включва 13 квалифицирани преподаватели, сред които са гост-професор, двама професори; 4 доценти, гост-доцент, главен асистент, петима асистенти. Към катедрата се обучават 4 редовни, 2 задочни докторанти и 3 докторанти на самостоятелна подготовка. Нейната политика е към обновяване и подмладяване на катедрения състав, с което да се осигури приемственост и ритмичност на учебния процес, което е предпоставка за провеждане на качествено обучение. „Преподавателите от катедра „Бизнес информатика” се стремят да предоставят най-новите знания на студенти и докторанти в професионално направление „Икономика” използвайки иновативни подходи и инструменти при обучението на студенти”, заяви доц.Попов.

Той подчерта, че катедрата обучава студенти в ОКС „бакалавър” по специалност „Бизнес информатика”, в ОКС „магистър” по магистърска програма „Информационни технологии в бизнеса” и в ОНС „доктор” по докторска програма „Приложение на изчислителната техника в икономиката”. Преподавателите перманентно актуализират учебните планове и съдържанието на учебните дисциплини, за да осигурят на студентите знания и умения, адекватни на динамично променящите се изисквания на бизнеса.

Пример за това е актуализираният учебен план на специалност „Бизнес информатика”, влизащ в действие от учебната 2016/17 г., в който са включени три нови специални дисциплини, а други са значително променени. Обучението по специалните дисциплини, както и по изучаваната от всички специалности дисциплина „Бизнес информатика” се провежда в модерни компютърни зали. В процеса на обучение се използват софтуерни продукти на водещи световни компании и български фирми.

„С чувство на гордост можем да отбележим, че студентите, завършили специалност „Бизнес информатика” в Стопанска академия намират успешна професионална реализация в различни сфери на обществения живот като у нас, така и в чужбина. Завършили наши студенти са утвърдени специалисти в поделения на HP, ДиУеър, Microsoft и др. софтуерни и комуникационни фирми, в различни банкови и застрахователни институции. В момента наши възпитаници работят в Англия, САЩ и др. страни”, сподели още доц. д-р Веселин Попов.

Основните научноизследователски интереси на членовете на катедра „Бизнес информатика” са в области като: бизнес информационни системи; електронен и мобилен бизнес; облачни изчисления; интернет технологии; бизнес интелигентни информационни системи; системи за управление на съдържанието; информационна сигурност; приложение на ИТ в различни отрасли на икономиката; електронно обучение и др. Тези интереси намират отражение в значителна публикационна дейност, като за последните пет години преподавателите от катедрата имат участие в близо 160 научни публикации и 25 учебници и учебни пособия. Признание за авторитета на преподавателите от катедра „Бизнес информатика” е тяхното участие в редакционни съвети на специализирани научни издания. Преподаватели и студенти от катедрата реализират изследователски проекти по научни и практически проблеми, финансирани от Института за научни изследвания (ИНИ) при Стопанска академия и от други национални структури.

По решение на катедрения съвет бяха връчени специални отличия. За значителен принос в развитието на катедра „Бизнес информатика” и на едноименната специалност, с почетния знак на Стопанска академия бяха удостоени преподавателите доц. д-р Агоп Саркисян; доц. д-р Йордан Николаев; доц. д-р Любен Краев. За ползотворно сътрудничество и принос в развитието на специалност „Бизнес информатика” почетния знак на Стопанска академия бе присъден на Дамян Иванов от ДиУеър ЕООД.

След тържественото честване и официалното откриване на юбилейната научна конференция беше представен пленарен доклад на тема „За въздействието на информатиката върху един съществен фактор в икономиката и обществото” от проф. д-р Аврам Ескенази от Институт по математика и информатика на БАН. В своя доклад проф. Ескенази очерта тенденцията за поляризацията на пазара на труда в резултат от бурното развитие на информационните технологии, а напоследък и на изкуствения интелект. Конференцията продължи с представяне на софтуерни решения за бизнеса на български фирми. ДиУеър и „И Ар Пи България” демонстрира свои иновативни софтуерни продукти утвърдени в практиката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.