Катрин Деньов - Вечната френска муза

Тазгодишното издание на “Киномания” ще отбележи със специални прожекции юбилея на легендата на френското кино Катрин Деньов, която навърши 80 години. В рамките на 13-тото издание на Фестивала на френския филм, който се организира от Посолството на Франция и Френски институт в България, ще видим една от най-новите ленти с участието на Деньов - “Жената на президента”. Фестивалът прави още един реверанс към Деньов - прожекцията на “Последното метро” на покойния режисьор Франсоа Трюфо, приживе безнадеждно влюбен в актрисата.

Катрин Деньов прави една от най-емблематичните си роли именно в “Жената на президента” на Леа Доменак, където влиза в образа на любимата на бившия френски президент Жак Ширак. При настаняването си в Елисейския дворец Бернадет, съпругата на Ширак, очаква най-сетне да заеме мястото, което заслужава. Оставена извън светлината на прожекторите заради старомодния си маниер, тя решава да си отмъсти. Пикантна комедия, умело съчетаваща фикция с архивни кадри. С финес, хумор и задушевност Катрин Деньов се превъплъщава в Бернадет - или Костенурката, както я наричал съпругът ѝ.
Действието се развива по време на двата мандата на Жак Ширак. С комичен апломб филмът проследява еволюцията и възхода на една “първа дама” в този преобладаващо мъжки свят, където цари политическо “женомразство”.

Актьорите, начело с Катрин Деньов, се раздават докрай, фабулата е разгърната с финес, а идеята интерлюдиите да бъдат изпяти от хор е превъзходна хрумка. В София прожекциите на лентата ще бъдат на 21 ноември в кино Люмиер и 26 ноември във Френския институт.

За ценителите на киното и златните имена на френската култура, всеки нов филм с Деньов е събитие. Една от богините на големия екран, тя се завърна в публичния живот след прекаран инсулт. Катрин е въплъщение на френския женски идеал и продължава да изпълнява ролята на жива стена срещу вълната на късата памет и културния мазохизъм. Легендарната актриса е изящното припомняне за една друга епоха, която контрастира на днешното обезличаване на киното и размиване на европейската естетика.

През 2019-а тя получава мозъчен удар именно по време на снимките на “Докато си жив”, а работата спира за няколко седмици. Деньов оцелява, оздравява и се завръща бързо на работа, но после идва пандемията. Тези изпитания в късния етап от бляскавия и бурен живот на Деньов допълнително очертават около нея арка на воля и непреклонност.

Една от кралиците на френските филми от 60-те и 70-те, тя обединява екранен аристократизъм и еротичен магнетизъм - след над 130 роли Катрин все още няма намерение да позволи за нея да се говори само в минало време. Но именно в миналото изплуват контурите на нейното величие. За ценителите на голямото кино тя винаги ще си остане “Дневна красавица”. Това е заглавието на скандалния сюрреалистичен шедьовър на митичния майстор Луис Бунюел от 1967-а година.

В този безупречен естетически експеримент Катрин Деньов играе отегчена и привидно благоприлична френска дама от високите социални етажи на Париж, която решава да инжектира адреналин в своя похитен от фригидност полов живот като стане проститутка. Тя работи само през деня, за да не я заподозре нейният съпруг и постепенно навлиза в света на платения и перверзен секс. В своята кариера тя е била певица, модел и продуцент. Но филмовите роли я правят легенда.

Нейните героини често са дистанцирани и мистични красавици, които събират в себе си желанията и страховете на мъжкото въображение. Деньов е муза на някои от най-големите майстори на киното. Освен с Бунюел, тя се е снимала при Франсоа Трюфо, Франсоа Озон, Жак Деми, Роман Полански, Ларс фон Триер, Режис Варние и много други.

 

Направи най-секси кадър в киното

Във филма “Тристана” на Луис Бунюел има сцена, в която Катрин Деньов стои гола до прозореца и гледа към младеж на площада, който също гледа към нея с надеждата да я види без дрехи. В този миг камерата фокусира върху лицето ѝ. Това бе най-секси кадърът, който съм виждал, без да всъщност да показва нищо. Винаги ще помня такива сцени.

Франко Неро, актьор и режисьор

 

Жена с уникално присъствие

Хората си мислят, че я познават и знаят много за нея, но това изобщо не е така. В нея живеят две жени и на двете не им харесва да бъдат Катрин Деньов. Забавно е да се работи с нея. Понякога е твърде директна и може да ти каже нещо неприятно, но това не е толкова важно. Важното е, че тя има силно присъствие. Невероятна е! Тя е стопроцентова жена и това е много приятно.

Жерар Депардийо, актьор

 

Тя е национално съкровище

Никога няма да забравя първия път, когато я гледах в “Отблъскване”. В “Индокитай” беше превъзходна. В “Площад “Вандом” направи невероятно изпълнение. Катрин Деньов със сигурност е национално съкровище, направила е толкова много за разпространяването на френското изкуство по света.

Венсан Касел, актьор

Един брак и много разбити сърца

Заради студената ѝ, но привличаща красота пресата нарича Катрин Деньов “кубче лед в чаша с уиски”. Деньов има сключен един законен брак - с лондонския фотограф Дейвид Бейли /1965-1972/. Преди това преживява страстна връзка с режисьора Роже Вадим, от когото е синът ѝ Кристиан Вадим. През 1971, когато все още официално е съпруга на Дейвид Бейли, среща Марчело Мастрояни. От него ражда дъщеря си Киара Мастрояни. От двете си деца има общо пет внука. Катрин Деньов е съжителствала също с режисьора Хю Джонсън. Бурната ѝ връзка с Жерар Депардийо продължава десет години, а през следващите седем актрисата се свързва с журналиста Пиер Лескюр.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети