Катя Райкова пробива сред най-добрите майстори на нокти в света

Поканена да участва в Седмицата на модата в Милано и Ню Йорк

Всички жени обичат да изглеждат добре от глава до пети, което включва дори формата и цвета на нокътя, за да е допълнена перфектната визия, а днес дори не е необходимо да слагаме бижута към нея, защото специалисти в професията маникюрист могат да накарат ноктите да заблестят, като скъпоценност. Това създава и единствената топ майсторка в бранша у нас Катя Райкова, постигнала завидни успехи дори зад океана.

Катя е първата българка, която печели професионални състезания за маникюристи в Америка. Тази година се завръща от международното състезание по маникюр „Нейлпро” (NailPro, Long Beach) в Калифорния с осем награди, където са регистрирани над 400 участия от професионалисти от различни държави, а състезанието се състои от 15 категории.

Тя печели призове в 11 от тях - две първи места в All About The Bling (декорация с камъни) и Embossed Elegance (декоративна категория, в която се рисува с метална отливка); две втори места в Sculpture Nails (veteran - състезание за изграждане на салонни нокти; за да участваш в състезание „ветеран”, преди това трябва да си печелил първо място).

Нашето момиче печели и второ място в най-атрактивната категория Fantasy Nail Art. Участва за първи път в нея и е горда от това. Подготовката за тази категория отнема два месеца, а за да се представи на ниво, трябва да се погрижи и за перфектната 3D изработка на модела, както и за цялостна визия по време на представянето. От костюм до грим, прическа, аксесоари и нокти - всичко е нейно дело. Наградата идва заради креативната идея на тема „Русалка”.

Взима четири трети места в Soak Off Gel Application (изработка на две различни визии на двете ръце (червен лак и френски), 3D Nail Art, French Twist (френски маникюр), Tip&Overlay (veteran).

През 2016 г. Катя се връща с 4 награди - първо място All About The Bling, второ във French Twist (veteran), две трети места в Salon Success (veteran) и Foil Embossed.

Маникюристка е от 17 години, а днес и преподава. Участвала е в различни конкурси и изложения по цял свят. Има участие и като съдия на конкурси в Словения и Хърватия, на родна земя е била технически директор на състезания. „Имам богат опит, била съм и от едната, и от другата страна”, споделя тя. Първите си конкурси печели още през 2001-2002 г. в България, което й дава стимул все повече да се развива професионално. Печели второ място - Neo Art (тип цялостна визия).

В Италия взима първа награда за френски маникюр, където стриктно се следят точните критерии - как да изглежда нокътят, дължина, съотношение, структура.

Състезанията през 2016-2017 г. в САЩ са най-голямата й гордост, дори и заради факта, че е единствената българка там. Да влезеш в топ 10, е страхотно постижение, казва маникюристката. „Конкуренцията е доста голяма, трябва да имаш куража да се изправиш срещу тях, има много добри кадри от Русия, Украйна, Америка, Корея, Китай, Япония и много други страни”.

„Когато ме поздравяват близки приятели, ми пожелават от четири награди, на осем, следващите да са 12”, споделя скромно състезателката пред „Труд”.

Седмица след като се връща от САЩ, Катя е поканена да участва в Седмицата на модата в Милано (Fashion Week in Milano) между 21 и 27 февруари. Там работи в екип с други чуждестранни колеги в различни ревюта, където се грижи за визията на моделите и прави маникюра на манекенките.

На пълни обороти 6 дни, около 20 ревюта и безброй часове труд. Работи с известни дизайнери, като Салваторе Ферагамо, Елизабета Франки, Ермано Шервино и отново е единствената ни представителка.

„Голямо предизвикателство и постижение е да бъдеш част от екипите, на лицата, определящи световните модни тенденции”, казва топ маникюристката.

Това не е първата є покана на модно участие - през 2014 г. съдейства и в Седмицата на модата в Ню Йорк.

„Престижното е да те поканят на такова събитие - единици са тези, които отиват там. Трябва да те познават и да имат поглед върху работата ти, защото там се работи бързо”, споделя Катя.

Катя споделя, че формулата на успеха се състои в креативността и опита, „всичко е плод на фантазия, на хубав и изчистен дизайн, защото може да имаш прекрасна идея, пък да не я изработиш както трябва. Успехът идва от умелото съчетание от двете неща“, споделя още тя.

Интересуваме се дали не се притеснява, когато е на състезание, а Катя казва, че винаги страшно се вълнува дали ще й стигне времето. „Когато тренирам в салона, винаги ми остава половин час, а там времето ми стига точно до последната секунда, а мога и още.” Казва, че винаги най-трудната категория е френският лак, заради строгите критерии.

Американското състезание се провежда на няколко кръга и финалът е през юни 2017 г. в Лас Вегас, „на което може да отида, току-виж пак съм попаднала в топ 10”, усмихва се Катя.

 

Актуални тенденции

Формата - овална към остра

Питаме за актуалните модни тенденции при маникюрите, а майсторката казва, че от доста време формата на нокътя си остава овална към остра, а тъпият маникюр, френски оформен, е извън класациите. Пролетно-лятното време предполага по-ярки и свежи цветове.

„Разбира се „нют” ( натурален цвят - бежово към розово, към по-бяло, прасковено) пак се предпочита, но не е моят любим; но това са тенденциите - отива си на всичко, дори в Милано правихме натурални нокти. Но не е моето, аз обичам камъни, декорации, дори да е на един нокът да има акцент, защото за мен ноктите са аксесоар, допълнение, понякога дори изключва носенето на бижу, защото самите нокти са като бижу”, завършва Катя Райкова.

Коментари

Задължително поле