КАТ вече издава книжки за 3 дни

Заявление за ускорено издаване на шофьорска книжка за 3 дни и за бързо - за 10 дни, се подават само на гишетата в службите на КАТ в София и Областните дирекции на МВР.

На тройно по-висока цена

Заявления за ускорената услуга се прие­мат само на гишетата на “Пътна полиция”

За лични карти няма удължена валидност

Службите на КАТ в София към Областните дирекции на МВР в страната вече издават шофьорски книжки по ускорена процедура за 3 работни дни на тройно по-високи цени. 

Досега този документ можеше да се извади по т. нар. бърза процедура за 10 дни, като тази възможност остава и за нея ще се плаща двойно. Заявленията обаче трябва да се подават само на гишетата на “Пътна полиция”, а не в паспортните служби, където приемат единствено за обикновена услуга.

Промяната в Закона за българските лични документи бе приета в началото на годината от работещото тогава 44-то Народно събрание и влезе в сила от 1 септември тази година. Променена бе и известната Тарифа 4, по която се събират държавни такси от службите на МВР. При обикновена услуга за 30 работни дни, шофьорите от 18 до 58-годишна възраст плащат 25 лв., ако са от 58 до 70 години - 11 лв., ако са с увреждания - 3 лв. За издаване за документа за ускорена услуга посочените суми се умножават по три, а за бърза услуга - по две. Водачите над 70-годишна възраст са освободени от такси.

През тази година като част от мерките срещу COVID-19 Европейският парламент прие 10-месечно удължаване на валидността на шофьорските книжки за всички граждани на ЕС, чиито свидетелства изтичат между датите 30 септември 2020 г. и 30 юни 2021 г. Това означава, че книжките, чиято валидност е изтекла след 1 юли 2021 г. и до ден днешен вече са невалидни. Но шофьорът, чието свидетелство е изтичало на 30 юни 2021 г., може да кара с него до 30 април 2022 г.

За личните карти вече няма удължена валидност, тъй като в края на юни изтекоха и допълнителните срокове, гласувани по закона за извънредната обстановка заради пандемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България