КАТ води за акт нарушителите до районното (обзор)

Главният секретар на МВР: Ако искате да стигнете навреме - не нарушавайте правилника!

Бъдещата тол система засича средна скорост

Водачите, които извършат тежко пътно нарушение, да бъдат извеждани от автомобилния поток и наказвани в най-близкото районно управление на полицията. Такава заповед е издал днес главният секретар на МВР Младен Маринов. Той самият я обяви след извънредната среща при премиера Бойко Борисов с министри и представител на институции заради серията тежки катастрофи от последните дни.

„Призивът ми е, ако искате да стигнете навреме, не нарушавайте правилника. В противен случай ще е необходимо да посетите районното управление, което е в този участък, а в извън населените места то може да не е съвсем наблизо”, каза още Маринов.

От КАТ не уточниха официално за кои тежки нарушения се отнася заповедта на главния секретар, но „Труд” научи, че става дума за такива, които създават риск от катастрофа. Например – движение в аварийната лента или насрещното платно на магистрала или двупосочен път, минаване на червен светофар, неспазване предимство на пешеходна пътека и др. На нарушителя няма да бъде съставян акт на пътя или улицата, а той ще бъде ескортиран от полицейски патрули до РПУ-то, където ще му се налага наказанието и ще изгуби 2-3 часа. Той няма да бъде задържан за 24 часа по Закона за МВР, каквато мярка се прилага и в момента за пияни, дрогирани или без книжка.

Премиерът Бойко Борисов свика съвещание заради катастрофи от последните дни. В петък микробус с незрящи от Перник се удари челно в камион край ловешкото село Микре и загинаха 9 души. Други осем жертви имаше в събота при още инциденти по шосетата в страната. Пред Борисов представителите на МВР, транпортното и регионалното министерство, АПИ и службите за пътен контрол са представили мерки, които подготвят от няколко месеца.

„Премиерът ни каза да действаме демократично и по закон. Нарушителите какво - няма да ги застрелваме, нали?”, коментира МВР шефът Валентин Радев.

Строителният министър Николай Нанков съобщи, че догодина ще се строят 9 км от магистрала „Хемус” от Ябланица до Боаза и ще минат процедурите за още 50 км до разклона за Ловеч и Плевен, за да започне строителството през 2019 г. Нанков добави, че с въвеждането на тол системата догодина ще има възможност да се засича средната скорост на автомобилите от пункт до пункт, както е в Сърбия. По думите му така ще се даде още „добавена стойност” на тол системата, с чиито данни ще се налагат глоби на нарушителите.

 

С промени в законите задължават превозвачите

Слагат видеорегистратори и колани в автобусите

Видеорегистратори да бъдат монтирани във всички превозни средства, които извършват обществен транспорт. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски като една от мерките след извънредното заседание при премиера.

С промени в законодателството снимащите устройства ще бъдат въведени до няколко месеца. „Те ще са едни своеобразни „черни кутии”, които заснемат извън превозното средство и ще помогнат на МВР при установяване на причините за катастрофи”, посочи министър Московски. Според него вече някои превозвачи сами слагат видеорегистратори, за да следят шофьорите си.

Друга от мерките ще задължи автобусите, без тези от градския транспорт, да бъдат оборудвани с колани за пътниците. Сега има такова изискване, но само ако коланите са поставени фабрично на седалките. „В бъдеще ще определим един от евростандартите, чиито технически характеристики следва да бъдат спазвани”, добави Московски.

До седмица в Народното събрание ще бъде внесен закон, който въвежда регистрационен режим за автосервизите и автоморгите. Такъв проект е имало в два предишни парламента, но до гласуване не се е стигало. Премиерът Бойко Борисов е посъветвал Московски да го внесе пак.

 

По данни на Евростат за 2016 г.

България е първа в ЕС по жертви на катастрофи

588 убити у нас тази година

България заема първо място в Европейския съюз по брой на жертви при пътно-транспортни произшествия през 2016 г. с 99 загинали на 1 млн. население. Това сочат данни на Евростат, публикувани по повод Световния ден в памет на жертвите от катастрофи. След нас се нареждат Румъния (97), Латвия (80), Полша (80) и Гърция (75). В противоположния край на скалата на първо място е Швеция, следвана от Великобритания и Холандия.

588 души са загинали от началото на тази година у нас и се очаква броят им да е с около 10 % по-нисък от 2016 г., когато общият им брой е 708. Въпреки намалението, България ще остане и през 2017 г. сред водещите страни по смъртност.

За минала година в Евросъюза са загинали 25 624 души. Най-голям брой убити има във Франция - 3477 души, Италия – 3283 души, Германия – 3206 души.

Коментари

Задължително поле