КАТ глобява с нов фиш

Предлагат промени в Закона за движение по пътищата

Изчезва синият шофьорски талон

До 14 дни ще се плаща само 70% от санкцията

Пътните полицаи спират да пишат актове и занапред ще издават само фишове по нов образец. Ако глобата в тях се плати до 14 дни, тя ще до 70 %.  След изтичане на първите 2 седмици, новият фиш става влязло в сила наказателно постановление. Пълната санкция трябва се плати до месец, след което в 7-дневен срок сумата се предава за принудително събиране на НАП. Такава промяна в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) бе публикувана вчера за обществено обсъждане. 

Опитът е пореден, след като на няколко пъти се провалиха предлагани промени в ЗАНН, които да накарат шофьорите да си плащат глобите. Както писа „Труд“ от 2016 г. насам МВР е предало на НАП за принудително събиране 109 млн. лв. , а за същия период приходната агенция е успяла да вкара в хазната 58,7 млн лв от тях или 53,8 % . Останалите над 55 млн лв. още не са платени.  
Новият проект е подготвен от анонимни автори в МВР и Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“. В мотивите си те сочат, че целта им е да опростят съществуващата от десетилетия процедура за плащане на глобите. Сега катаджията първо съставя акт за установяване на административно нарушение (АУАН) и отнема синия шофьорски талон на нарушителя. Актът се изпраща служебно до областната служба на КАТ, в която шофьорът се води на отчет. Там може и да се обжалва през първите 7 дни. После началникът подписва наказателно постановление (НП), в което определя глобата и броят на отнетите контролни точки. До един месец наказаният трябва да се яви пред гишето, за да си го получи, заедно с отнетия син талон и може да обжалва пред районния съд.     

Освен АУАН и НП, на пътя катаджиите съставят и обикновени фишове за нарушения, за които глобата е до 50 лв. и не се вземат точки. Проектът предлага 3 в 1 – полицаят да напише и връчи само един „фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание“ (ФУАННАН). Синият шофьорски талон отпада, на гишетата в КАТ няма да се ходи, процедурата става едноетапна. В новия фиш ще се се сочи и глобата, която трябва да се плаща, и отнетите точки. Заедно с фиша ще наложи веднага и принудителна административна мярка (ПАМ) – отнемане на книжката в случаите, посочени в ЗДвП. Другите ПАМ - спиране на автомобила от движение, сваляне на номерата и дерегистрация на колата, карана от пиян и дрогиран шофьор остават по досегашния ред. 

Новият ФУАННАН се издава на пътя в присъствието на нарушителя, освен в случаите, когато става дума за паркиране, когато трябва да има поне един свидетел. Не се променят сега действащите правила, по които се издава електронният фиш по снимки от камерите на КАТ.

При неправилно паркиране

Лепят го върху автомобила

В случаи на неправилно паркиране “фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание” (ФУАННАН) може да се напише и в отсъствието на шофьора.

Подписва се свидетел и копие се залепва върху самия автомобил. Съставя се на името на собственика на автомобила, или на ползвател, който е записан в талона на моторното превозно средство. 

В случай, че колата е оставена на място за хора с увреждания глобата е 200 лв. и от 50 до 200 лв. ако е в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населени места, където паркирането не е разрешено.

След отказ на проба за алкохол и дрога

Наказание - 3000 лв. и 3 г. без книжка

При отказ от проба за алкохол и дрога глобата скача от 2000 на 3000 лв., а книжката се взема не за 2, а за 3 години, пише в проекта.

Вземане на книжката за 3 години и глоба от 3000 лв. да стане наказанието за шофьор, който откаже проба за алкохол или упойващи вещества, предвиждат промените в закона. Сега санкциите са 2 г. без книжка и 2000 лв.

Според проекта след отнемане на книжката за определен срок на пияните и дрогирани шофьори, свидетелството няма да им се връща автоматично, а те ще трябва да явяват на проверочен изпит. 

Тази мярка срещу тях ще се прилага и при повторно залавяне да карат в същото състояние.

В поправките няма и следа от последните законодателни идеи, възникнали след катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков. Както писа “Труд” трима депутати от ГЕРБ внесоха проект за промяна в ЗДвП, при която дерегистрацията на автомобила на пияни и дрогирани да се прилага не за една, а за 5 години.

След 7 дни влизат в сила

Закачат „честитки“ по вратите на жилищата

Когато не са съставени в присъствието на нарушител, фишовете за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание (ФУАННАН) и електронните фишове се пращат с препоръчано писмо с обратна разписка от лицензиран пощенски оператор. Физическите лица трябва да ги получат на постоянния си адрес, а фирмите - на адреса на управление или на търговско представителство. Куриерът е длъжен да посети тези адреси два пъти през 7 дни. Ако няма на кого да връчи фиша, на входната врата се лепи уведомление, че гражданинът трябва да се яви до 7 дни в структура на МВР, на общинската или държавна администрация, където да си получи фиша. След този срок глобата влиза в сила. В случай, че по някаква причина е невъзможно да се залепи уведомление, то се поставя на табло за уведомления или интернет страницата на съответната структура.

Гражданите могат сами доброволно да посочат свой електронен адрес за уведомяване, на който ще получават от КАТ съобщения, че им е издаден фиш. Записано е даже, че когато човек ходи да си сменя книжката, там трябва да му предложат да ползва тази “услуга”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право