КАТ изкарва целия наличен състав за охрана на абитуриентските балове

Целият състав на „Пътна полиция” в страната ще бъде активизиран и ще осъществява контрол и организация по движението във връзка с абитуриентските балове в страната. Това стана ясно на брифинг в МВР.  „На възловите кръстовища ще има полицаи, които ще ги регулират. Направени са срещи с директори на училища за очертаване на маршрутите на движение”, разясни главен инспектор Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция".

Контрол ще се осъществява с  всички технически средства за видео и звуков запис.

„За миналата година имаме над 700 нарушения, допуснати от абитуриенти и водачи, превозвали ги. Най-честите нарушения са неслагане на обезопасителен колан, неправилен превоз на пътници, управление на МПС от неправоспособни водачи, както и управление под въздействие на алкохол и наркотици", каза още гл. комисар Рапчев.

Целият наличен униформен и оперативен състав на СДВР ще бъде ангажиран във връзка с обезпечаването на мероприятията в София, заяви и комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция” в Столична дирекция на вътрешните работи. Той подчерта, че според заявките 124 училища в София ще имат абитуриентски балове, а столицата ще бъде разделена на 4 оперативни района. Най-голямо натоварване ще има в периода от 23 до 28 май.

„Мерките, които предприемаме, са насочени към това и тази година да няма пътни катастрофи с абитуриенти, както нямаше и през миналата година", каза комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция” в СДВР.

„Ще има засилено полицейско присъствие в районите на училищата и заведенията, където ще се провеждат баловете. При необходимост ще се регулират възлови кръстовища, където ще преминават автомобилите с абитуриенти. В същото време пътните полицаи ще работят и с мобилните видео системи и ще заснемат нарушенията по Закона за движение по пътищата, които извършват водачите, превозващи абитуриенти”, поясни комисар Тенев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право