КАТ излови 780 водачи, движещи се с превишена скорост

По време на последната операция за контрол на товарните автомобили и автобусите на територията на цялата страна са проверени общо 9242 моторни превозни средства. Тя се проведе в периода 15-21 октомври по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и в нея се включиха всички страни-членки, съобщиха от МВР.

След приключване на проверките и обобщаване на получените данни Главна дирекция “Национална полиция” информира, че в рамките на акцията в страната са проверени общо 7197 товарни автомобила, при които са установени 2676 нарушения. На 37 от проверените МПС е наложена забрана да продължат движението си.

Най-честите нарушения са свързани с превишаване на скоростта – общо 780. 275 са констатираните случаи на неизползване на обезопасителни колани, 326 от водачите са били с нередовни документи, а в други 189 от случаите превозното средство се е оказало с нередовни документи.

За сравнение - при предишната операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, проведена през месец юли 2018 г., са проверени 7333 товарни автомобила и са установени 1880 нарушения, като на 21 от проверените МПС е наложена забрана да продължат движението си.

В хода на операцията са проверени общо 2045 автобуса, при които са установени общо 454 нарушения. Статистиката сочи, че шофирането с превишена скорост отново е най-честото нарушение, за което са наложени глоби на 79 водачи. За неизползване на обезопасителни колани са санкционирани 66-ма, установени са и общо 78 нарушения, свързани с нередовни документи на водачите или на превозното средство.

За сравнение - при предишната операция, са проверени 1910 автобуса и са установени 375 нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България