Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Министър-председателят се срещна с Йенс Столтенберг (СНИМКИ и ВИДЕО)

КАТ на лов за тарикати, паркирали на инвалидно място (обзор) 24-часова акция във всички страни от ЕС

Автомобил на посетител(ка) в мол, заснет как заема две места за хора с увреждания. Снимка от фейсбук

Глобата е 200 лв. и по закон, и по общински наредби

Проверяват за фалшиви карти на хора с увреждания

Пътната полиция започна масови проверки на автомобилите, паркирани на места, определени за пътни транспортни средства на хора с трайни увреждания.

Акцията е започнала в 6 ч сутринта днес и ще продължи 24 часа до 6 ч. утре сутрин. Тя е част от планираните операции на Европейската мрежа на службите за пътен контрол (TISPOL), в която участват страните членки на ЕС плюс Норвегия и Швейцария.

Патрулите на КАТ имат задачата да обикалят в градовете, в които има обособени платени зони на паркиране, както и на паркингите пред обществени сгради, в молове, на пазари, пред хипермаркети и други обекти. Всеки автомобил, който е спрял на инвалидно място, определено с маркировка и пътен знак, ще бъде проверяван дали ползва място за хора с трайни увреждания. За целта те получават специални карти, които се слагат на предното стъкло. На задната страна на картата има снимка и личните данни на човека, ползващ паркомястото. Картите са с холограмни знаци за защита от фалшификации, като една от задачите на полицаите е да проверяват и да не са подправени.

Глобата за тарикат, паркирал автомобила си на инвалидно място, без да има това право, е 200 лева. Стойността е записана както в чл. 178д от Закона за движение по пътищата, така и в общинските наредби, които определят правилата в зоните за паркиране.

В страни от Западна Европа контролът се осъществява не толкова от полицаи, а предимно от шофьорите, паркирали на съседни места. Те поглеждат дали на колата на инвалидно място има съответен стикер или знак и ако не – или правят забележка на шофьора, или съобщават на полицията, че са забелязали тази нередност. На някои места в Италия слагат табели с подобни текстове: “Спрял си на моето място. Искаш ли да си на мое място? Отстъпвам ти го, заедно с моите патерици и инвалидната ми количка”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.