КАТ получава 278 нови патрулки за 3 години

Бойко Борисов наблюдава как се прави проверка на шофьорска книжка с таблет в новата патрулка.

Пътната полиция получи първите патрулни коли “Киа” от поръчка за общо 278 автомобила, които ще бъдат доставени за 3 години, каза вчера вътрешната министърка в оставка Румяна Бъчварова. 24 бронирани микробуса “Форд” и няколко пътнически буса “Ивеко” пристигат за жандармерията и спецчастите за охрана на масови безредици.

Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна, за да разгледа новите автомобили на МВР, но отказа изявления пред журналистите. “Коли има, трябва да намерим и полицаи, защото хората вече не искат да стават полицаи”, каза Борисов на Бъчварова и шефа на националната полиция Христо Терзийски.

“През последните 9 години МВР не е купувало нови коли. Получените са част от няколко поръчки за 1000 автомобила за различни служби”, обясни Терзийски. И добави, че започват и доставките на специално оборудване за жандармерията - униформи, щитове, шлемове и защити за облеклата и обувките.

Патрулките на КАТ ще бъдат с камери и микрофони и ще записват проверките. Катаджиите ще носят таблети, на които ще проверяват дали колата се издирва, дали книжката и застраховката са редовни и дали шофьорът има неплатени глоби. В колата ще работи и принтер, на който полицаят ще отпечатва неполучени наказателни постановления или фишове и ще ги връчва на нарушителите. Самата Бъчварова направи кръгче с патрулната “Киа”в двора на полицията, като внимаваше да не допусне нарушение.

Микробусите “Форд” са с усилени брони и зад стъклата имат решетки, които не позволяват при счупване да се проникне при пътниците. На покрива има разглобени 6-метрови огради. При монтажа им с два буса може да се затвори цяла улица.

“От днес започва обявяването на обществените поръчки на “Гранична полиция” по линия на европейската помощ от 160 млн. евро”, каза вътрешната министърка. И добави: “Документацията е подготвяна от 2-3 месеца. Ние само ще обявим търговете, а следващите правителства ще ги провеждат.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право