На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

КАТ пуска фалшиви данни за жертвите на пътя Загинали и ранени при катастрофи се появяват и изчезват във всекидневните и седмични сводки в сайта на МВР

В бюлетина за 15 ноември броят на загиналите от началото на годината е намалял с един човек спрямо 14 ноември. Произшествията от началото на месеца от 218 на 14 номеври скачат на 267 на 15 ноември, въпреки че са регистрирани само 16 катастрофи за деня. Произшествията от началото на годината са 5941 на 14-и. Заедно с 267 на 15-ти според МВР стават 6019. Ранените от началото на месеца на 14-и са 258, а на 15-и, когато има още 20, вместо да станат 278, изведнъж скачат на 324. Ранените от началото на годината на 14-и са 7448 и заедно с сбърканите 324 за 15-и стават 7575 според полицейската математика. И така към тази грешка продължават да се добавят данни и до ден днешен.

КАТ прави фалшива статистика за броя на загиналите и ранените при тежки автомобилни катастрофи. Това показа разследване на „Труд”, започнало още от средата на септември.

Всеки ден МВР публикува на сайта си данни за пътната обстановка, които са пълни с грешки, включително и от елементарно събиране и изваждане на числа. Повечето от тях остават непоправени. Така към края на годината се получава изкривена статистика, която не се сравнява нито с данни от прокуратурата, нито от министерство на здравеопазването, нито с отчети на застрахователните компании. Хаосът, произведен от катаджиите, влиза в годишната статистика, на базата на която изпълнителната власт взема решения, отива и в Евростат.

Както „Труд” писа в средата на септември, броят на убитите от началото на годината се формира основно от жертвите, които са починали на място. Липсват част от хората, които са откарани в болница с опасност за живота и са починали до 30 дни след злополуката. Това е така, защото в КАТ липсват отчети от болниците, както и от дознателите и прокурорите по места, които са длъжни в такива случаи да преобразуват делото и то вече да се води за произшествие, при което е настъпила смърт. Вътрешна проверка миналата година установила, че в болниците са починали още 39 души, които е трябвало да бъдат добавени към официално отчетените 708 жертви за годината, но шефовете решили да си затраят.

След публикацията ни от МВР обясниха, че не зануляват всеки месец пострадалите с опасност за живота. На 10 дни получавали телеграми за състоянието на тежко ранените и правели корекции на статистиката. Освен това изваждали и броя на хора, за които има лекарско заключение, че смъртта им не е причинена от катастрофа, а от инфаркт, инсулт или друго заболяване, настъпило по време на шофиране.

В последните 2 месеца от вътрешното министерство видимо се активизираха и за ноември бяха добавени 25 такива жертви. За сравнение – през септември броят беше 16, а през октомври – 11. За трите месеца това са общо 52-ма загинали. По думите на шеф от КАТ от началото на годината до средата на ноември добавените починали в болница са около 80. Тоест – останалите 30-ина „добавени жертви” са отпреди публикацията на „Труд”.

Числата обаче са приблизителни, защото почти всеки месец има изпуснати дати в сайта на МВР. През ноември липсват данни за 13-и и 16-и, през септември – за 2-ри и 27-ми. През лятото пък изчезнаха данните от началото годината, след като вътрешното министерство пусна нов дизайн на интернет страницата си.

Пример от ноември – според бюлетина за 15-и в този ден няма загинали. Но броят на жертвите от началото на месеца е нараснал с 3. А от началото на годината е… намалял с един спрямо предходния ден. Същевременно броят на пострадалите с опасност на живота остава без промяна, въпреки че ако има починали в болница, те трябва да бъдат извадени от тази графа.

Полицаите обясняват още, че таблиците за пътната обстановка са оперативни и трябва да вярваме, че някъде „там горе” се правят други таблици с по-истински статистики. Ако е така, възниква въпросът защо МВР не публикуват по-истинските.

„Вярно е, че има грешки. На съвещанията непрекъснато им напомням да бъдат изключително внимателни със статистиката. Смятам, че с помощта на медиите, ще успеем да я поправим”, каза пред „Труд” шефът на полицията Христо Терзиийски.

Въпрос на „Труд”:
Коя от двете статистики е по-вярна

0203_2_204851

Веднъж или два пъти месечно МВР публикува на сайта си данни и по колко души е заловило при проверките за една седмица. Това представлява една таблица, в която са попълнени графи по области колко човека са заловени пияни, без книжки и т.н Има обаче и данни за броя на катастрофите, загиналите и ранените в различните региони. Според таблицата за периода от 6 до 12 ноември общо са станали 115 тежки произшествия, при които са убити 15 души и ранени 137. Това е общият сбор от 28-те областни дирекции на КАТ в страната.
В същото време според всекидневната статистика, пускана за датите, сборът от броя на тежките катастрофи е 109, загиналите са 7, а ранените 131. (Виж таблицата)

Същото важи и за периода от 4 до 10 септември. Таблицата за нарушенията е съобщила 139 катастрофи с 12 убити и 167 ранени, а всекидневните данни – за 114 произшествия с 8 загинали и 167 ранени.
Затова „Труд” пита: Коя от двете статистики, изготвени в КАТ и публикувани в сайта на МВР, е по-вярна?

Вътрешният министър
Валентин Радев:
Дайте ми
примери и ще вземем мерки

„Ако ми дадете такива примери, ще вземем мерки да се поправи статистиката за пътните произшествия”. Така вътрешният министър Валентин Радев отговори на въпроса на „Труд” смята ли, че има грешки в данните за броя на убитите и ранените на КАТ.
„Следя ги всеки ден, засега това е, което получавам. Ако има къде да ги сравнявам, ще ги сравнявам”, каза още министърът. Той се съгласи, че в края на годината е редно да се вземат и данните за водените дела от прокуратурата, за да се сравни броят на загиналите и ранените.

Бившият шеф
на ДАИ Димитър Ганев
Системата
е генерално сбъркана

„Правили сме сметки, от които се вижда, че само за декември 2016 г. от МВР се опитаха да скрият 8 загинали. А пострадалите с опасност за живота са отделен проблем”. Това коментира пред „Труд” бившият шеф на ДАИ Димитър Ганев, който сега е председател на организацията „Обществен съвет за пътна безопасност”.
Ганев обясни, че съгласно наредба № I-183 във всяка болница трябва да се води амбулаторен дневник, но това не се прави. „Разчита се, че когато почине някой в болницата до 30 дни, ако от болницата се обадят, в КАТ те ще го заведат. Но те не следят реално пострадалите, а всеки месец зануляват бройката, макар че в техните статистически таблици би трябвало да водят и броя от началото на годината”, обясни експертът.
„МВР е набедено да отговаря за безопасността на движението, състоянието на тази безопасност се оценява по броя на загиналите, а на вътрешното министерство е дадено право да води отчет. Нали е ясно какво се получава – ако мен трябва да ме оценят по това, което водя на отчет, ще го водя така, че да ме оценят добре. Системата е генерално сбъркана”, убеден е бившият шеф на ДАИ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Смешници – в Павликени крадат системно гориво, в София манипулират броя на загинлите… Няма такава държава!

    1. естествено, че има!
      германия например. да не мислиш, че там се изнасят коректните данни за престъпността?

  2. TEZI BOKLUCI SA EDNI PRESTAPNICI , MOSHENICI , IZMAMNICI ,OBLIAKANI SAS VLASTT , NISHTO DRUGO NE SA … ZA .. 28 … GODINI OGRABIHA BALGARIA .

  3. За стъкмистиката ги крият, но така наречените асоциациите в помощ пострадалите , особено Владимир Тодоров дето постоянно се явява по телевизията заедно с катаджиите веднага се уведомяват и то именно от КАТ и то централно, за да хукнат да преследват близките и да им предлагат услугите си

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.