Почина последният мъжки северен бял носорог

Юнкер в поздрав към Путин: Надявам се да използвате вашия 4-ти мандат за възстановяване на паневропейския ред за сигурност

Range Rover счупи рекорд на Ferrari 575 коня от двигател 5,0 V8

Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Дисциплинарната комисия наказа Каранга

Най-голямото куче в света тежи повече от 80 кг и е на 9 месеца

Изправят пред Темида домашен асистент, източил дебитната карта на колега

Война на дупките и в Шумен Ремонтират улици, тротоари и площадки за 2,5 млн.лв.

Русия предупреди Македония за негативните последствия от присъединяването на страната към НАТО

Двама загинали и двама ранени при взрив в молдовската столица Кишинев

Пътят Смолян – Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

КАТ реже 10 точки за паднали табели

Гишетата в КАТ-София, на които нарушителите получават наказателните си постановления, в които пише колко са глобите и отнетите им контролни точки. Снимка: Пламен Стоименов

КАТ ще реже по 10 контролни точки на шофьорите, които бъдат спипани да карат автомобил или мотор с липсващ номер. Мярката ще се налага, ако моторното превозно средство е без регистрация или има редовни документи, но една от табелите му е паднала в движение.

Осем точки ще бъдат отнемани в случай, че номерата не са поставени на определените места – например, ако са скрити под седалката на мотора.

Това са две от новите изменения в наредбата за контролните точки. Във вторник те бяха публикувани в „Държавен вестник” и влизат в сила от 1 юли. Те се налагат, след като 43-тото НС прие от 21 януари т.г. да се свалят номерата и отнемат регистрациите от 6 месеца до 1 година на автомобилите, чиито собственици бъдат заловени да карат пияни, дрогирани или без книжка. Според юристи обаче санкцията с рязането на шофьорските точки е по-скоро смехотворна, при положение че за подобни нарушения се носи и наказателна отговорност. Същият парламент гласува и промяна в Наказателния кодекс, според която се налага до 1 г. затвор и глоба от 500 до 1000 лв. за всеки, който кара с номер на друго МПС, с табела, издадена не от КАТ, или с нередовна регистрация (чл. 345, ал. 1 и 2). Не е леко и наказанието по Закона за движение по пътищата – от 200 до 500 лв. глоба и отнемане на книжката за срок от 6 до 12 месеца (чл. 175, ал. 3).

От 4 април влиза в сила само едно от новите правила по наредбата – че новите водачи ще имат с една трета по-малко точки – 26 вместо 39. След 24 месеца стаж зад волана те автоматично ще получават още 13 точки.

Катаджиите вече няма да вземат точки за нарушения при паркиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка на обществения транспорт, както и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили. За тези нарушения досега се режеха по 6 точки, но сега остава само паричната глоба от 50 лв. Остават без промяна някои от най-драстичните отнемания на точки – от 10 до 15 за алкохол, 12 за превишение на скоростта с над 50 км/ч в населено място и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Донорите трябва а бъдат преследвани докато спре да им се чува трещенето изобщо.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.