КАТ снима 20 нарушители за час на Аспаруховия мост

Камерата на тринога на КАТ снимка по 20 коли с превишена скорост за час на Аспаруховия мост. Снимки: Би Ти Ви

При ограничение 50 км/ч пътни полицаи засичат с радар на тринога

Не работят 130 камери по улиците на Варна от 12 години

По 20 коли с български и чужди номера снима с превишена скорост за час камера на тринога, сложена от катаджиите на Аспаруховия мост, съобщи вчера Би Ти Ви. Полицейският екип дебне по няколко часа всеки ден. Ограничението е 50 км/ч и няма табели, а двете отделени двулентови платна като на скоростен път предполагат да се кара по-бързо. За първите 6 месеца във Варна са били заснети 10 000 автомобила с превишена скорост, 1500 от които точно на входа на града, откъдето минава трафикът към Бургас.

На същото място има и монтирана рамка с камери за улично видеонаблюдение, но те не работят от години. Тези устройства не могат да засичат скорост, но могат да заснемат колите и номерата и им и при използване на подходящ софтуер да ги5 сравняват с базите данни за издирвани превозни средство, за такива, които са спрени от движение или нямат застраховка “Гражданска отговорност”.

Общо 130 камери бяха монтирани през 2007 г. по основните булеварди и входовете на във Варна от съвместен проект на общината и австрийска фирма. Кметството участва с 10 млн. лв., но после спря да отделя пари за поддръжка, МВР също не даде стотинка, въпреки че използваше системата. Тая спря, а камерите останаха за украса, или за да плашат гларусите.

Миналата година общината е откупила всички дялове, а сега е ликвидирала общата фирма и е придобила оборудването. Очаква се догодина общината да обнови мрежата за видеонаблюдение. Но колко от старите камери са изправни и колко пари ще са нужни за ремонта на рамките и ще имат ли те нещо общо с тол системата, засега не е ясно.

Коментари

Задължително поле