КАТ спира от движение автомобилите, които отделят вредни газове над допустимите норми

Столичната община ще осигури шест уреда за КАТ за измерване на замърсяването, което отделят автомобилите. Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение. Това съобщи началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев в деня без автомобили, който се отбелязва в цялата страна с различни инициативи, предаде БНР.

"Няколко димомери и газомери, които ще ги слагаме в техническия пункт на КАТ и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили. За тези, които са регистрирани, ще имаме и мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Спиране на такъв автомобил при проверка, ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение."

Близо два пъти по-ниски са стойностите на замърсяване на въздуха днес в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение. От Изпълнителната агенция по околната среда направиха измервания от 19 септември до днес, за да сравнят показателите за различните дни. Експертът Светлин Петров: "Наблюденията ни са, че през дните, в които има натоварен автомобилен поток, замърсяването е в нормите - малко повече е от самия ден без автомобили като днешния".

Столичани, които използват често колело за придвижване до работното си място, настояха Столичната община да осигури повече условия за велосипедистите. "Градът не е твърде голям, идеален е за колело. Няма и твърде стръмни участъци. Просто трябва да има повече условия", заявиха те.

По повод Деня без автомобили в Борисовата градина в столицата се проведе велосипеден поход. В него се включиха посланикът на Дания Сьорен Якобсени, представители на посолството на Германия.

Боб Худблюд от Холандия е пристигнал специално в България, за да подкрепи велосипедния поход. Той е болен от диабет и с участието си във велосипедната обиколка иска да докаже, че със спортна активност  болестта може да се контролира.

"В София инфраструктурата е доста по-различна и хората не се придвижват много с колело. В Холандия всеки кара велосипед. Ако искате повече хора да започнат да карат велосипеди, трябва да се осигурят условия и шофьорите на автомобили да бъдат по-толерантни."

В деня без автомобили централната бургаска улица „Васил Левски“ е превърната в сцена за млади таланти, на която се провеждат танцови битки и демонстрации със скейт борд и ролери, обясни Мартина Куцарова, отговорник по младежките дейности в община Бургас. Инициативата ще продължи до 20 ч. Повечето бургазлии посочиха, че предпочитат да се придвижват в града пеш или с велосипед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България