КАТ ще следи поведението на пешеходците

Имали извънредно ниско "чувство за самосъхранение"

Пътна полиция започва акция в цялата страна за следене на поведението на пешеходците, когато пресичат, а тези от тях които нарушават правилата ще бъдат глобявани с 50 лева, съобщи БНР. Началникът на „Пътна полиция“ Росен Рапчев обясни, че от МВР отчитат увеличение на убитите на пътя пешеходци, като от началото на годината до 31 януари загиналите са 13.

„Статистиката не е добра. Знаем, че пешеходците са най-уязвимите участници в движението… В България се забелязва, че чувството за самосъхранение у пешеходеца е извънредно ниско“, каза комисар Рапчев.

От началото на годината до 31 януари имаме регистрирани 186 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с участието на пешеходци, 47 от тях са тежки, 13 загинали пешеходеца, сред ранените са 19 деца под 18 години, 63-ма са възрастни граждани, съобщи началникът на „Пътна полиция“. Той препоръча на шофьорите да се оглеждат за възрастни граждани и при наличие на такива да ги изчакват, защото те се придвижват по-бавно.

„В тази полицейска операция изключително ще заложим да предупреждаваме и наказваме хора, които пресичат с децата си на неправилни места“, каза Рапчев, „Неправилното пресичане е един от елементите, които децата попиват от възрастните хора“, аргументира се той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България