Кафето с мляко води до целулит

Лактозата в млякото причинява натрупване на мазнини.

Дори заместителите не са безопасни

Пет чаши чиста напитка на ден са позволени за здравия човек

Кафето лате и капучиното могат да допринесат за образуването на целулит поради млякото, което съдържат. То включва лактоза, която причинява натрупване на мазнини, предупреждават диетолози. Дори напитките на базата на алтернативно мляко не са безопасни, тъй като към кафето често се добавя захар или кондензирано мляко, което също може да допринесе за развитието на целулит.

Освен кафе напитките, риск има при сладоледа, сладкишите, бързото хранене и печивата като храни, които провокират появата на целулит. За да се справите с този проблем, специалистите препоръчват да се придържате към правилно хранене, да пиете достатъчно вода, да се откажете от лошите навици и да спортувате редовно. Йога, плуване и аеробни упражнения могат да бъдат ефективни. Масажът също помага за предотвратяване натрупването на излишна вода в мускулите.

И кафето, и млякото са полезни продукти сами по себе си – кафето ускорява метаболизма, а млякото осигурява калций, нужен на опорно-двигателния апарат. Комбинацията им обаче не е препоръчителна по две причини - казеинът (млечен протеин) намалява активността на съдържащите се в кафето антиоксиданти и второ, кафето с мляко е по-трудно смилаемо от стомаха.

Изводът е да се пие чисто кафе – от него има доста ползи за организма. То например понижава холестерола и намалява риска от диабет. Здрав човек може да пие до 5 чаши кафе на ден. Това количество, без добавяне на мляко и захар, няма да навреди на тялото. Още един плюс на пиенето на напитката без добавки е, че тя помага за предотвратяване на някои видове рак поради съдържащите се в нея антиоксиданти. В същото време не бива да се забравя, че оптималната дозировка на кафето е индивидуална и зависи от особеностите на организма. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве