КГБ почти успяло да вербува Йенс Столтенберг на младини

Настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг бил на път да стане съветски шпионин на младини. През 80-те години на миналия век резидент на КГБ в Норвегия почти успял да вербува произхождащия от богат род, но с леви убеждения Столтенберг, пише руското издание Life.ru, цитирано от „Блиц“.

В бившето шпионско ведомство на Москва дори лепнали псевдоним „Стеклов“ на бъдещия генсек на НАТО, но той дори не подозирал, че общува с кадрови руски разузнавач.

Роденият през пролетта на 1959 г. Йенс активно участвал в демонстрациите против войната във Виетнам. После подготвял революционна експедиция до Хаити по примера на Че Гевара и Фидел Кастро. Напразни били опитите на баща му, също изживял „бурна младост с участие в световните революции”, да го убеди, че трябва изслушва различни гледни точки и да търси компромиси.

След службата в армията Йенс постъпил в икономическия факултет на Университета в Осло. Оженил се. После решил да стане журналист и започнал работа във вестник Arbeiderbladet, привличайки вниманието на обществото с пиперливи статии, в които призовавал властите да напуснат НАТО.

Именно тогава на него обърнали внимание и в резидентурата на съветското посолство в Осло.

По това време баща му Торвалд Столтенберг се издигнал до лидер на управляващата Народна работническа партия на Норвегия, влязъл в парламента, бил министър на отбраната и на МВР. Майка му ръководила външната търговия на Норвегия, след това министерството на социалната политика.

Първата среща на младия Йенс Столтенберг със заместник-резидента на КГБ в посолството подполковник Борис Кирилов станала „случайно” на някаква изложба на левичар-авангардист. Подполковникът се представил като съветски дипломат (културен аташе) и покорил младежа с познанията за тенденциите в съвременното изкуство. Пили кафе, продължително се разхождали из центъра на Осло и обсъждали съветската „перестройка”.

Йенс бил недоволен от Горбачов, че прави отстъпки на „световната клика на капиталистите”: „Да, сега ви е трудно да живеете, на вас ви се струва, че комунистическият експеримент е несполучлив, но разберете, че Съветският съюз е пътеводен маяк за целия свят. Скоро към вас ще се присъединят европейските братя по класа и ще ви стане по-леко.”

През 1985 г. Столтенберг оглавил Младежката работническа лига, срещите продължили, а постоянно място за тях станала уютната таверна „Строторвет”. Седели на крайна маса до прозореца и спорили за всичко възможно.

Столтенберг изразил готовност да работи за Съветите, но само на доброволна основа: никакви подписи за сътрудничество, никакви задължения и парични възнаграждения. Той искал да разговарят само по идеологическа проблематика.

Йенс не знаел, че още след първата среща Борис Кирилов написал задължителния доклад за срещата, образувал му досие и му измислил псевдоним „Стеклов”.

Кирилов получил заповед да не бърза с вербовката на Йенс – щом младият човек иска да разговарят, значи така ще е. За КГБ било важно да знае какво се говори в дома на Столтенберг-старши, какъв е климатът в правителството.

И досега не е ясно как норвежките контраразузнавачи узнали за секретния съветски агент с псевдоним „Стеклов”. По това време Борис Кирилов усетил нещо нередно и от цялата документация предвидливо заличил всякакви споменавания за личността на „Стеклов”. Не можал обаче да предотврати предателството от Москва.

Материалът в Life.ru
Материалът в Life.ru

Майорът от КГБ към посолството Михаил Бутков (син на полковник от КГБ) през пролетта на 1991 г. отишъл в резидентурата на британското външно разузнаване МИ-6 в Осло и предложил услугите си срещу убежище в Лондон и прилична издръжка. Британците се съгласили, но поставили условие да разкрие името на агента „Стеклов“.

Борис Кирилов продължил всеки ден да ходи в таверната „Строторвет”. На 31 май 1991 г. Столтенберг нахлул разярен и направил скандал на дипломата: „Твоите другари ме продадоха! Предали досието ми на англичаните, а те задействаха нашите жандарми. Вчера дойдоха у дома. Представяш ли си какъв скандал!”

Това, от което дипломатът се вкаменил, било, че Столтенберг си казал псевдонима „Стеклов”. Ужас! На Кирилов му станало ясно, че предателството е от „върха”.

„Върви по дяволите!” – го благословил на сбогуване младият мъж.

На вратата на заведението стояли двама здрави мъже, отвън чакали две черни коли. Не го арестували, за да спестят скандала с видния наследник на рода Столтенберг.

Инцидентът с неговото изобличаване не само окончателно излекувал Йенс от „детските болести на левичарството”, но и го настроил против Русия. В руската държава той виждал предатели на международното работническо движение, капиталисти и реваншисти, спрели грандиозното строителство на социалистическото бъдеще.

Самият Йенс след изобличаването се разминал с лека уплаха. Не е известно какво е  струвало на Столтенберг-баща да замаже скандала, но накрая норвежките контраразузнавачи повярвали, че Йенс не е знаел, че общува с офицер от КГБ и не е предал важни сведения.

След известно време напълно оправданият Столтенберг е назначен като чиновник в правителствената Комисия по отбрана. Това е началото на стремителна кариера: член на парламента, министър на търговията и енергетиката, министър на финансите…

През 2000 г. той стана най-младият премиер в историята на Норвегия. На 28 март 2014 г. Съветът на НАТО назначи Столтенберг за генерален секретар на Алианса за срок от 4 години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. хахаха… но все пак има разлика с биографията на нашенския евроатлантик – партийния активист плевнелиев.

  2. Много кирливи ризи имат евроатлантиците.За българските пък изобщо не говоря.

  3. Този „Стеклов“ май е от категорията „гениален луд“! Ама то, като му гледам изказванията, ясно личи, че човечецът си има сериозни психически проблеми.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.