КЕВР нареди: Парното в Перник връща пари на абонати

“Топлофикация - Перник” трябва да обезщети около 5500 абонати.

Заради влошено топлоподаване

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) задължи “Топлофикация - Перник” да обезщети около 5500 клиенти заради това, че през декември 2020 г. и януари 2021 г. за повече от 48 часа са били със спряно парно или влошено топлоподаване. Така дружеството е нарушило нормативно определените показатели за качеството на услугата и трябва да изчисли сега с колко да намали сметките на потребителите, заради проблемите с парното, обяви регулаторът. Проверката установила, че топлофикацията не е спазвала температурните графици и затова сега трябва да върне част от платените суми за декември и януари от потърпевшите клиенти. Това ще стане с прихващане от следващата им сметка.

Неустойката трябва да бъде изчислена на база недоставената в съответната абонатна станция топлинна енергия, за времето над 48 часа с влошени показатели. Количеството на недоставената топлинна енергия да се изчисли въз основа на реалното потребление в съответната абонатна станция за месец с аналогични метеорологични условия и режим на топлоподаване, посочват от комисията.

Седмица след като стойността на обезщетението бъде отразена във фактурите на потребителите “Топлофикация - Перник” трябва да предостави на КЕВР информация и доказателства за приложения подход и приспаднатите суми.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони