Кейси Афлек - Ужасникът

Последният човек, който би гледал филм с Кейси Афлек, е... Кейси Афлек, актьорът, който спечели „Оскар“ за главна роля в "Манчестър до морето" миналата седмица. И той, както Уди Алън, мрази да гледа филмите си. "Неприятно ми е. Както на някои хора не им е приятно да си слушат гласа на запис." Братът на Бен Афлек не е гледал повечето си филми. Не е видял нито "Часът на героите", в който играе механик на потъващ кораб, нито "Код 999" - в него е ченге, нито "Убиецът в мен" (тук е социопат убиец) или пък "Кинти в небето" с Еди Мърфи. Малко го е яд за "Интерстелар" на режисьора Кристофър Нолан, понеже "много обичам Нолан, обичам и научна фантастика, обаче не искам да се виждам на екрана".

По думите на батко му Бен Афлек Кейси е „брилянтен” актьор. Но всички, дори и приятелите му Мат Деймън и Йоакин Финикс, са единодушни, че с него трудно се работи, защото има ужасен характер. Или в стила на родената от фейсбук терминология, можем да обобщим с една дума - той е същински "ужасник". Какво включва тази току-що родила се дума? Мръсноуст скандалджия, арогантен сваляч и грубиянин, пияница - впрочем допреди три години, когато спира алкохола. Дори през 2010 г. две жени заведоха срещу него дело за сексуален тормоз за общо $4,25 млн долара. Извънсъдебно споразумение го отърва от сеира да се обяснява публично защо се е озовал натаралянкан и по гащи и тениска в кревата на едната и защо е карал оператора да си свали панталоните и да си покаже интимния орган пред другата. Двете дами - Аманда Уайт и Магдалена Горка, са работили с него през 2008 г. по псевдодокументалния филм за Йоакин "Още съм тук". Филмът получи всеобщо неодобрение. Ето какво разказва самият автор Кейси за представянето му във Венеция. "На прожекцията аз лично много се смях. В целия салон имаше още един човек, който също се смееше. Това беше Йоакин."

Кейси Афлек и активист на PETA е веган от 20 г. Дори коланите и обувките му са от екокожа. Както повечето в гилдията, той е върл противник на Доналд Тръмп, когото нарича "опасен глупак". По ирония наскоро се разбра, че компанията на Кейси Affleck/Middleton Project всъщност е дарила 5 хиляди долара на кампанията на Тръмп. "Отвратително! За първи път чувам това нещо - коментира Афлек. - Човек, с когото работя, е дал дарение, при това от името на компанията. Бъдете сигурни, че в никакъв случай не бих одобрил, ако знаех за дарението."

Израсъл е в Кеймбридж, Масачузетс. Майка му е даскалица. Баща му - алкохолик, бивш актьор, ги напуска, когато Кейси е на 7 г. "Детството ми беше като в "Повелителят на мухите" - група хлапета вършеехме из града. Нямам спомен за никакви възрастни в него", казва по-младият от братята Афлек.

Първите му роли са като дете в тв филма Lemon Sky (1988), после играе младия Боби Кенеди в минисериала на ABC "Кенеди от Масачузетс" (1990). Но тези ранни изяви не го вълнуват, интересува го само келепирът - че ще се скатае от училище.

Замисля се по-сериозно за актьорската професия едва след като се мести в Лос Анджелис. Първата му роля в киното е в сатиричната комедия "Да умреш за каузата (1995) на режисьора Гюс ван Сант. Следващият му филм - "Да надбягаш слънцето", е голямо разочарование. Кейси се връща в училище - в Колумбийския университет, но отново прекъсва, за да се снима в поддържаща роля в друг филм на Ван Сант - "Добрият Уил Хънтинг" (1997). Първият му комерсиален успех е в "Бандата на Оушън" с Джордж Клуни, Брад Пит и Мат Деймън.

И така, докато в биографията му се навървят десетки филми, последният от които му донася най-въжделената награда в Холивуд - “Оскар”. За да докаже на всички, че слуховете за неприятния му характер не са преувеличени, когато приема наградата, в речта си благодари на кого ли не. Пропуска брат си Бен и двамата си синове - 11-годишния Индиана и 8-годишния Атикъс.

Не сме добавили само едно - след 16-годишна връзка и 10 г. брак миналата година Кейси Афлек се разведе със съпругата си - сестрата на Йоакин. Съмър Финикс не го иска поради "загубено доверие".

Евала, Кейси! Наистина си ужасник!

 

Не пее, а реве като магаре

В гимназията се записва в курс по актьорска майсторство, в който установява, че не пее, а реве като магаре. Фалшивото пеене му играе номера и по-нататък в живота. Например веднъж, когато се явява на прослушване за филма на братята Коен "Истинският Люин Дейвис". "Знаех си, че не мога, но въпреки всичко запях. Щом си отворих устата, всичко приключи."

 

За него

С Бен се работи много по-лесно

Репетирахме на сцена една от пиесите на Кени и той взе да ми обяснява как да съм си играел ролята. Знаем се от 35 г. и естествено, се скарахме. Викам му: "Като си такъв разбирач, хайде изиграй го ти, де! И той взе, че го изигра. При това беше много по-добре от моето. Обаче, за да не падна по гръб, му казах: "От мен да мине, ще го направя, както ти искаш. Само и само да си доволен." Той е много талантлив актьор и страхотен сценарист, но може да бъде ужасен. С брат му Бен се работи много по-лесно."

Мат Деймън, актьор

 

Няма такъв носител на „Оскар“

Виждате го какви ги върши - благодари на тоя и на оня, а едно „благодаря“ на брат си да каже? Няма! Малко неприятно ми стана. Аз не бих постъпил така. (Истината е, че през 1998 г., когато Бен Афлек получи "Оскар", благодари на брат си и го нарече "брилянтен актьор" - б. р.) Обаче друго е по-важното. За първи път в историята двама братя са спечелили "Оскар" поотделно един от друг. Но пък и за първи път наградата на академията се печели от човек, който от 10-ата до 14-ата си година не си е мил зъбите. Няма друг носител на "Оскар", който до ден днешен пред писоара си сваля панталоните чак до глезените. Също така не ми е известно да има друг притежател на статуетката, който се страхува от пеперуди. И определено едва ли друг спечелил "Оскар" е мастурбирал пред роботчето „Вики“ от сериала "Малко чудо". Да не забравя - няма и отличен с "Оскар", който да е питал по-големия си брат дали "Обратно в бъдещето" е по истинска история.

Бен Афлек, по-големият брат на Кейси

 

Кейси е мъжкар

Кейси е мъжкар. Не обича да се пудри - и преносно, и буквално. За оскарите обаче трябваше да го приведем в някакъв вид. Мнозина се чудят защо се яви такъв запуснат и брадясал. Трябва да ви кажа, че това беше, след като мина през гримьор и фризьор. Пуска си брадата, защото му трябва за една роля.

Барбра Гийом, бивш супермодел и гримьор на наградите "Оскар"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети