Кемал Кълъчдароглу: Походът ни не свършва тук, това е само началото

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец „Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye.

Кемал Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната. „Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране. „Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, посочи лидерът на Народнорепубликанската партия, добавайки, че в момента Турция живее в „диктаторска ера“.

Кемал Кълъчдароглу предяви списък с искания към правителството по време на речта си. Едно от най-важните му искания, е премахването на извънредното положение, което протича почти една година.

Той също така, пожела да се освободят всички затворени журналисти, гаранции за свободата на словото, продължаване на борбата срещу организацията на Гюлен, защита на парламентаризма в противовес на авторитарното управление, както и равенство между двата пола.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния „Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година. Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души.

Турското правителство отхвърли мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа