Кепа Арисабалага - Птицевъд на вратата

Преди седмица “Челси” привлече най-скъпият вратар в историята. Купи го за 80 млн. евро. Знаете ли неговото име? Едва ли ще се си го спомните бързо. А и трудно бихте го произнесли от първия път, дори без да сте под влиянието на спиртна напитка. Най-скъпият страж в света се казва Кепа Арисабалага. 23-годишен испанец, който се е занимавал с птицевъдство.

Вратарят с трудното име е роден на 3 октомври 1994 г. в 9-хилядния град Ондароа, лежащ на Бискайския залив. Той се присъединява към академията на “Атлетик” (Билбао) през 2004-та. Тогава е на 9 години. Започва да играе много по-рано.

“Първите ми спомени с футболната топка са още от 6-годишен – разкрива Кепа. - Ритахме с приятели на улицата и беше фантастично. Не съм си и помислял, че един ден ще стана професионален вратар, който ще играе за националния на Испания”

Освен футбола, в детските си години Кепа има и друга страст - птиците. От 2008-ма година с баща му развъждат кадънки. Тренират ги и се явяват на различни конкурси по пеене. Арисабалага дори може да се похвали с редица регионални награди, които печели с любимите му птици. Окер, Роки и Райконен са кадънките, които му носят престижни отличия.

“Тренирах птиците, когато мога – между тренировките и училището”, доверява Кепа.

След като се присъединява към школата на “Атлетик”, бързо трупа положителни впечатления. Въпреки това не успява да пробие достатъчно бързо. За място в първия тим на родния си клуб дори е немислимо. Така Кепа е принуден да опита късмета си в “Баскония”. В рамките на два сезона изиграва над 30 мача за скромния тим в долните дивизии на Испания. 17-годишен се завръща в “Атлетик”, но във втория тим. Негова собственост е между 2011-та и 2016-та. В това време е отдаван на два пъти по наем в “Понферадина” и “Валядолид”. В рамките на 5 години натрупва над 100 официални мача под рамката. Така се стига до 2016-а, когато 22-годишен прави мечтан дебют за “Атлетик” (Билбао). Той твърдо печели доверието на тогавашния мениджър Ернесто Валверде и още от началните мачове на сезона става първи негов избор.

“Кепа все още има неща за доразвиване, но е вратар със страхотен рефлекс, прекрасно пласиране и увереност в напечените моменти”, каза след дебюта му Валверде, сега треньор на “Барселона”.

Година по-късно изиграва и първия си мач за националния отбор на Испания. Това се случва при успеха над Коста Рика с 5:0. Кепа получи и повиквателна от Жулиен Лопетеги за световното в Русия, но така и не записа минута на мондиала. Все пак първи избор е Давид де Хеа.

Но защо струва 80 милиона евро? Статистиката показва, че той трудно пуска топката зад себе си и прави голям брой спасявания. През миналия сезон Арисабалага успява да избие цели 64 пъти след удари на противникови играчи в наказателното поле – трети в този показател след Марк-Андре Тер Стеген от “Барселона” и Ян Облак от “Атлетико” (Мадрид). Борави отлично и с крака. Това може да се окаже много полезно за реализиране на идеите на Маурицио Сари в “Челси”. Италианецът, както Пеп Гуардиола в “Манчестър Сити”, обича неговите вратари да участват в играта – да помагат при изнасянето на топката и да са още една допълнителна възможност за получател на подаване. Такъв вратар е и Мануел Нойер от “Байерн” (Мюнхен).

Да се върнем обаче на Кепа. През миналия сезон успя да направи цели 368 точни дълги паса, което го нарежда на първо място по този показател в Испания.

През зимата на 2018-а той бе с единия крак в “Реал”. Дори мина медицински прегледи през зимния трансферен прозорец. А “Атлетик” го пусна за 20 млн. евро. Смешна цифра в сравнение с платените от “Челси” четири пъти повече. Трансферът на “Сантяго Бернабеу” обаче пропадна в последния момент. Отказа го лично Зинедин Зидан, тогавашен мениджър на “Реал”.

“Не исках да привличам вратар по средата на сезона”, оправда действието си легендарния французин.

Младият Кепа обаче има отговорната задача да замести в “Челси” доказан и вече опитен страж като Тибо Куртоа. Вдъхновението за Арисабалага във Висшата лига със сигурност ще бъде неговият сънародник Давид Де Хеа, който имаше нелеки първи дни на Острова. Сега стражът на “Манчестър Юнайтед” е номер едно на своя пост, не само в Испания, но и в света. По всичко личи обаче, че вече има кой да оспори това.

 

Написа писмо на “Атлетик”

Кепа Арисабалага се сбогува с “Ателтик” (Билбао) и феновете на баските с емоционално писмо. Стражът лично разпространи от своя профил милото послание, изразяващо неговата благодарност, като отбеляза, че решението му ще бъде разбрано от едни и критикувано от други.

“Във футбола в наши дни трябва да правиш стъпки напред, да приемаш персонални предизвикателства и да развиваш кариерата си – пише Кепа. - Трансферът в “Челси” е най-доброто решение за бъдещето ми, но това не означава, че ще забравя за “Атлетик”. Някои фенове ще ме разберат, други – не. Благодарности и към всички служители в клуба, които остават в сянка, и към феновете, затова, че ме караха да се чувствам привилегирован и част от този тим. Винаги ще съм ви задължен за начина, по който ме карахте да се чувствам!”.

 

За него

Не е по-добър от Куртоа

Видях го преди година. Първото ми впечатление беше, че той е отличен вратар. Много млад, но много, много добър. Надявам се, че може да се развие бързо. Към този момент не мога да кажа, че е по-добър от Тибо Куртоа. Времето ще покаже дали ще промени това статукво.

Маурицио Сари, мениджър на “Челси”

 

Дебютира отлично

Още в дебюта си се справи добре. Не пуснахме гол като гост във Висшата лига, а това е много трудно. Комуникираше с нас през цялото време. Защитниците се опитахме да му помогнем максимално. Вдъхва ни спокойствие. Много е уверен, въпреки голямата отговорност, която носи. Щастливи сме да го имаме в нашия състав.

Антонио Рюдигер, защитник на “Челси”

 

Дано не го забравят и него

Кепа все още е много млад и има дълъг път пред себе си. Главата му обаче е на правилното място. Когато тренираш с него разбираш, че работи на много високо ниво. Той е голям вратар и трябва да се състезава на равнището, което заслужава. Вратарите, които напуснахме испанското първенство, сме малко позабравени. Всички се съсредоточават върху изявите на тези, които са пред очите им. Дано и с него не стане така.

Давид де Хеа, вратар на Испания и “Манчестър Юнайтед”

 

Провалена сделка кали характера му

Допринася за конкуренцията на поста в испанския национален отбор. На него винаги може да се разчита. През последните 12 месеца демонстрира великолепно ниво, което показа, че му предстои страхотно бъдеще. Пропадналият трансфер в “Реал” му даде сила и кали неговия характер.

Хулен Лопатеги, треньор на “Реал” (Мадрид)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят