Кери - спецпратеник на Байдън за климата (обзор)

“Климатичен цар” - така американски медии нарекоха новия пост, създаден от Джо Байдън - специален пратеник на президента по климата, който ще бъде поверен на Джон Кери.

Дами начело на националното разузнаване и финансите

Латиноамериканец поема вътрешната сигурност

Номинациите трябва да бъдат одобрени от Сената

Новоизбраният US президент Джо Байдън определи Джон Кери за свой специален пратеник по въпросите на климата.

От екипа на Байдън обясниха, че тази позиция предполага “борба срещу климатичните промени на пълно работно време”. Кери, който има и почти 30-годишна кариера в Сената, е човекът, подписал Парижкото споразумение за климата от 2016 г., с което държавите по света се ангажираха да ограничат повишаването на глобалните температури. Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението (първата държава, формално направила това), но Байдън се ангажира с връщането на страната в него.

След съобщаването на новината за новото му назначение, Кери написа в туитър: “Америка скоро ще има правителство, което третира климатичната криза като заплаха за националната сигурност, каквато е”.

Кери има зад гърба си 28 години като сенатор, а при втория мандат на президента Барак Обама бе държавен секретар. Той е ветеран в редиците на Демократическата партия и дори бе нейна номинация за президент през 2004 г., но тогава загуби изборите от Джордж Буш.

От екипа на Байдън потвърдиха и друго спрягано назначение - на дипломата Антъни Блинкън за бъдещ държавен секретар.

В новата администрация във Вашингтон се очертават доста назначения на жени, които при това за пръв път ще заемат подобни постове. Такъв е случаят с Аврил Хейнс, която е изборът на Байдън за нов директор на националното разузнаване, което координира дейността на 17 разузнавателни агенции. Хейнс е била зам.-съветник по националната сигурност при Обама, както и първата жена зам.-директор на ЦРУ.

САЩ вероятно ще имат и първата жена финансов министър. За поста е номинирана Джанет Йелън - първата дама начело на Управлението за федерален резерв в периода 2014 г. - 2018 г.

Алехандро Майоркас, роден в Куба, е определен за министър на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход, както и първият имигрант, заемащ поста.

След обявяването на демократа за победител в Мичиган

Започна предаването на властта, Тръмп още не признава загуба

 Отваря достъп до 6,3 милиона долара

“Уважавайте вота”, пише на плакат на демонстрант в Мичиган, в който Джо Байдън бе обявен за победител на изборите.

В САЩ официално започна процесът по предаване на властта на новоизбрания президент Джо Байдън. Решението бе взето от отговорната за това Служба по общи административни въпроси (GSA), която обяви демократа за “очевиден победител” в изборите, след като той спечели гласовете в щата Мичиган, предаде Би Би Си.

Предаването на властта, което обикновено започва след самите избори, тази година се забави с три седмици, заради множеството оспорвания на резултатите от страна на екипа на президента Доналд Тръмп. Самият той също даде зелена светлина за предаването на властта, като написа в туитър, че “GSA трябва да направи, каквото е нужно”, “в интерес на нашата страна”. Същевременно обаче Тръмп отново не призна загубата си на вота, като обяви, че продължава да оспорва измамите. “Нашата кауза продължава силно, ще продължим добрата битка и вярвам, че ще надделеем”, подчерта Тръмп в туитър.

Предаването на властта дава достъп на екипа на новоизбрания президент до фондове в размер на 6,3 млн. долара.

За Деня на благодарността

Пуйките Корн и Коб чакат помилване

Корн и Коб в луксозния хотел Уилард.

Две пуйки от Айова, които ще бъдат помилвани от президента Доналд Тръмп по традиция на Деня на благодарността, бяха настанени в луксозен хотел във Вашингтон, съобщиха американски медии.
Корн и Коб са отгледани от председателя на федерацията на производителите на пуйки Рон Кардел, който е шесто поколение фермер от Айова.

Коя от двете пуйки ще бъде избрана за официалната церемония по помилването от президента в Розовата градина на Белия дом (насрочена за късно снощи) се решава чрез онлайн анкета.

Иначе и Корн, и Коб ще бъдат върнати в Айова, където ще прекарат останалата част от дните си в отдела за животни в Държавния университет на щата.

Догодина в Брюксел

ЕС кани новия президент на среща

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поканиха днес новия президент на САЩ Джо Байдън на специална среща с лидерите от ЕС догодина в Брюксел, предаде АФП.

“Нека изградим наново силния съюз между ЕС и САЩ”, написа в туитър Мишел.

“Един силен ЕС съюз и едни силни САЩ, които си сътрудничат помежду си, могат да направят така, че световният дневен ред да е базиран на сътрудничеството, мултилатерализма, солидарността и общите ценности”, подчерта в туитър шефката на ЕК.

Двамата европейски лидери провели отделни телефонни разговори с Байдън. В този с Мишел акцент бил поставен върху силното трансатлантическо сътрудничество, а с Фон дер Лайен били обсъдени търговски въпроси, борбата с пандемията и промените в климата.

Коментари

Задължително поле