КЗК спря жалбата на Украйна срещу ремонта на нашите МиГ-29 в Русия

Закъснението от близо три месеца за подписване на споразумението обаче е факт

В последния работен ден на годината Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), отхвърли жалбата на Украйна срещу ремонта на нашите изребители МиГ-29 в Русия.

Украинската държавна фирма “Украинмаш”, гр. Киев, оспори в КЗК решение на министъра на отбраната №129/06.12.2017г. за “откриване на процедура за сключване на рамково споразумение чрез договаряне без публикуване на обявление за поръчка за логистична поддръжка на самолети МиГ-29”. Намеренията на МО бяха да сключи с производителя РСК-МиГ споразумение за срок от 4 г. на прогнозна стойност от 82 млн. лв. за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети, с които охраняваме небето си. Става въпрос за 12 бр. МиГ-29 и 3 бр. учебно-бойни (спарки) МиГ-29, като руснаците се задължават да осигурят общ годишен нальот не по-малко от 1450 часа - 1000 часа за бойните и 450 часа за учебните изтребители.

С жалбата “Украинмаш” поиска налагане на временна мярка “спиране” на процедурата за възлагане на обществената поръчка. Според украинците решението на министъра било незаконосъобразно, защото заложило дискриминационни изисквания. КЗК обаче отхвърля всички доводи на украинската страна и ги счита за неоснователни.

С определение № 1521/29.12.2017г. КЗК “оставя без уважение” искането на украинците. Последиците обаче са налице. Парите за поддръжката на МиГ-29 се връщат в държавния бюджет, тъй като не са усвоени до края на годината. Подписваето на споразумението закъснява с три месеца, докато средствата не бъдат отпуснати отново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия