Две седмици преди 15 септември: КЗП стартира проверки на стоките и услугите за ученика

Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартира засилени проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година, съобщиха от КЗП. Комисията ще следи за верността на предварителната информация, за коректността на отправените послания към потребителите за цени, намаления и характеристики на стоки за ученици предлагани онлайн и във физически магазини.

През настоящата година по инициатива на председателя на Комисията г-жа Мария Филипова, КЗП ще осъществява активен контрол на пазара през целия месец септември, не само преди първия учебен ден.

Нов акцент в контролната дейност през месец септември ще бъде поставен на безопасността на предлаганите мебели за обзавеждане на детско–юношески стаи, както и при предоставяне на услуги в детски площадки за игра на открито и закрито - парти центрове, прилежащи към заведения и др.

КЗП своевременно ще информира потребителите за установени нарушения по темата, особено в случаите, касаещи здравето и безопасността на децата.

След стартирането на учебната година, КЗП ще продължи активните си действия за защита здравето и безопасността на децата, като предвижда нови инициативи съвместно с Държавната агенция за закрила на детето през следващите месеци октомври и ноември.

"Труд news" вече алармира за фалшиви намаления на цените преди първия учебен ден. Потребителски организации предупредиха за търговски трикове, като за 15 септември цените скрито се вдигат, замаскирани с отстъпка. Въпреки обявеното, не всички стоки са намалени. За фалшиви и подвеждащи намаления между 20 и 50% преди началото на учебната година сигнализираха потребителски организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България