Киану Рийвс - Джон Уик с нов трик

Ексцентричният екранен екземпляр Киану Рийвс се завръща с екшън екстраваганцата „Джон Уик 4“, предвидена за разпространение и в българските кина през март. Междувременно Киану, сякаш вдъхновен от персонажа си в „Матрицата“, критикува остро размиването на границите между реално и виртуално и каза, че не позволява да „пипат“ ролите му дигитално.

Киану посочи, че намира за нелепо добавянето на сълзи по лицето на изпълнителя по компютърен път. Нали именно това е работата на актьорите. Той не позволява подобни намеси.  Рийвс държи и да участва в повечето опасни каскади от поредицата „Джон Уик“. А за идващата в салоните четвърта част на публиката са обещани някои от най-невероятните екшън сцени в историята.

Дори скорошният колосален провал на злополучното продължение „Матрицата: Възкресения” не успя да очерни репутацията на Киану Рийвс и той продължава своя личен актьорски ренесанс. Киану е от хората, които запазват доброто си име дори след участия в боклуци. Продължението на „Матрицата” отврати милиони хора по света, включително и в България. Ала Рийвс излезе чист от този катастрофален творчески крах и не понесе трайни щети. Феновете му простиха участието в екранното недоразумение на бившите братя Уашовски, сега идентифициращи се като сестри. Всъщност „Матрицата: Възкресения” бе дело само на половината от някога славното дуо Уашовски - Лана, която се ражда като биологичен мъж с името Лари. Киану спечели публиката на своя страна и с новината, че е дарил 70% от хонорара си за благотворителност.
Вече повече от четвърт век Рийвс е сред от най-прочутите, енигматични и ексцентрични актьори на планетата. Той никога не е бил номиниран за „Оскар”, “Златен глобус” или БАФТА, а стотици критици през годините са го отписвали дори като “еднопластов” и “лишен от емоции”. Но дистанцираното, непроницаемо и студено излъчване на Рийвс е ключ към неговия грандиозен глобален успех. Той е живото доказателство, че в киното излъчването е от изключително значение.

Киану е канадски гражданин, но се ражда в Бейрут, Ливан. Майка му е английска дизайнерка на костюми и изпълнителка, а баща му е от Хаваите. В кръвта на Киану тече хавайска, китайска, португалска и английска кръв. Смесеният произход е като изрисуван върху лицето на Киану - тази богата и внушителна биологична релефна карта, в която се пресичат европейски, азиатски и тихоокеански генетични пътеки.

Майката на Рийвс среща баща му по време на работен ангажимент в Бейрут. Той е проблемна фигура, престъпник, дилър на хероин. Зарязва малкия Киану и жена си твърде рано, а животът на младия Рийвс се превръща в постоянно приключение. Майка му се мести често, той живее на много места по света и има различни доведени бащи.

Един от тях е театрален и телевизионен режисьор, който завежда семейството в Торонто, Канада. Тогава Рийвс е в тийнейджърските си години и започва да работи в шоубизнеса. За пет години той учи в четири различни гимназии и по това време развива траен интерес към киното и актьорската професия. Заминава за САЩ, където успява да спечели роли в реклами и телевизионни продукции. В края на 80-те прави впечатление с изявата си в младежката „марихуанена” комедия “Чудесното приключение на Бил и Тед”. Успехът на филма отваря вратите на Рийвс към десетилетието, което ще му донесе епичен екранен успех и ще дефинира публичния му профил - 90-те години на миналия век.

„Критична точка” на Катрин Бигълоу от 1991-а е критичен момент за кариерата на Киану. Този динамичен сърфистки екшън превръща Рийвс в секс-символ. На следващата година той печели наградата на MTV за „най-желан мъж”. През 1992-а Киану получава една от главните роли в пищната готическа хорър драма на Франсис Форд Копола “Дракула”. През 1994-а стъпва на холивудския Олимп с екшън блокбастъра „Скорост”. Въпреки глобалния успех на този филм, Киану отказва да се държи като звезда и води анти-холивудски начин на живот.

 

Работих чудесно с това момче

Снимахме „Адвокат на дявола” с Киану преди години и имам чудесни спомени от момчето. Той вече е мъж, разбира се. Винаги съм знаел, че го чака голямо бъдеще в киното. Той просто има излъчване и начин на игра, които те карат да искаш да гледаш какво се случва с образа, в който се е превъплътил, да желаеш да знаеш какво му предстои. Много добре се сработихме с него и режисьора Тейлър Хакфорд. Преди това го бях гледал при Бертолучи в „Малкият Буда”. Наистина притежаваше нещо специално.

Ал Пачино, актьор

 

Винаги общува благородно с всеки

Имах честта и привилегията да работя с Киану още през 80-те, когато бях малко дете. Този човек е като благословия за нашата индустрия. Третира хората с невероятно благородство и такт, независимо от контекста. Помня как ме качи на мотора си за 16-ия ми рожден ден. Беше невероятно приключение. Почувствах се толкова свободна.

Дрю Баримор, актриса

 

Дори той не успя да спаси новата „Матрица“

Киану Рийвс положи усилия, но „Матрицата: Възкресения” е катастрофална излагация. Дано този провал не опетни окончателно наследствата на оригинала. Аз харесвам Рийвс. Не съм съгласен с оценките на други критици, че той играе адски “дървено”, ако мога така да се изразя. Но някои роли просто не му пасват. Други пък стават хит. Както Нео от “Матрицата” и после в поредицата за Джон Уик.

Джон Нолте, автор и кино критик

Отказва 11 милиона долара за продължението на „Скорост“

През 1996-а влиза в заглавията след като отказва чек за 11 милиона долара и главна роля в „Скорост 2”. Една от причините е турнето на неговата банда и театрална изява в постановка на „Хамлет” в Канада. Много фенове сега си казват, че е трябваше да откаже и продължението на “Матрицата”. Но Рийвс действително познава вкуса на провала. Киберпънк кашата „Джони Мнемоник” и студийния продукт „Верижна реакция” губят пари, а романтичният трилър “Да напуснеш Минесота” не успява да намери своята публика. В средата на 90-те кариерата на Рийвс изглеждаше застрашена. Тогава дойде Ал Пачино като Лукавия и ролята в “Адвокат на дявола” и дава нов тласък на „кианувата“ кариера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети