Кибератаките със 130% повече за 3 години

Половината фирми нямат разработен план срещу хакери

Кибератаките са се увеличили с над 130% само за последните три години. Въпреки, че у нас не се води официална статистика, такава тенденция се наблюдава и в България, отчетоха експерти по време на конференция на тема “Киберсигурност - информация и (лични) данни”, която се проведе в София Тех Парк.

Сред най-популярните и у нас атаки са MITM - прихващанията на комуникацията между вас и оригиналния получател на информацията, ако използвате публична мрежа. Тогава хакерът може да разгледа вашата кореспонденция и дори онлайн да подмени част от съдържанието.

Отчита се и рязко увеличение на DDoS атаките, които целят да сринат вашите системи в критичен момент като се насочва огромно количество трафик към вас. Такава е атаката през юни 2017 г. срещу Skype, който бе блокиран за повече от 24 часа, обясни експертът по киберсигурност Красимир Коцев.

На конференцията бяха представени данни от проучване, нaпpaвeнo cpeд IТ и бизнec лидepи, което пoкaзвa чe 44% oт opгaнизaциите нямaт paзpaбoтeн и внeдpeн плaн зa дeйcтвия в cлyчaй нa кибepaтaкa.

Българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество Мария Габриел заяви, че през май 2018 г, предстой ЕК да въведе регламентът за киберсигурност.

Това е първата законодателна директивата, която предвижда да бъде изграден център, който да анализира всякакъв вид кибератаки във всяка държава-членка, а заедно да работят в тясно сътрудничество с централния отдел в Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България